Koronavírus adatok

2021. dec. 08.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Mária
-6 °C
4 °C

Bush bánja már az iraki tévedést

2008.12.01. 21:31
George W. Bush leköszönő amerikai elnök egy interjúban foglalta össze 8 éves kormányzását. Leginkább azt bánja, hogy elhitte, Irakban vannak tömegpusztító fegyverek.

"Egész elnökségem kapcsán leginkább az Irakkal kapcsolatos hírszerzési tévedést sajnálom" - mondta George W. Bush leköszönő amerikai elnök az ABC televíziónak adott interjújában. 2003-ban az USA arra hivatkozva támadta meg Irakot, hogy ott tömegpusztító fegyvereket halmoztak fel. Irak megszállása után ugyanakkor kiderült, hogy nem voltak ilyen fegyverek az országban. Az ENSZ fegyverzet-ellenőrei előre szóltak, hogy nincs bizonyíték Szaddám Huszein titkos arzenáljára, de az USA a CIA információira hivatkozva mégis a támadás mellett döntött.

Irak megszállása azóta is tart és már 4200 amerikai katona vesztette életét a harcokban, további sok tízezer iraki civil is meghalt a polgárháborúvá fajult erőszakban.

Bush nem válaszolt arra a kérdésre, hogy akkor is megtámadta volna Irakot, ha tudja, hogy nincsenek tömegpusztító fegyverei. "Ez érdekes kérdés. Ez egy új helyzet, nem tudom megítélni" - mondta. Azt viszont büszkén vállalta, hogy hiába győzködték sokan, nem járult hozzá az amerikai csapatok gyors kivonásához.

Bush azt mondta, hogy elnökké választásakor egyáltalán nem készült háborúra. "Azt hiszem, nem voltam felkészülve egy háborúra. Szóval, nem kampányoltam azzal, hogy szavazzanak rám, mert képes leszek egy támadást kezelni (...) nem számítottam háborúra" - mondta.