Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Bush a szabadság terjesztését ígérte beiktatásán

2005.01.20. 20:07
A szabadság világméretű térnyerésének előmozdítást ígérte George W. Bush amerikai elnök csütörtökön a beiktatása után elmondott beszédében. Az elnök kifejtette azt a meggyőződését, hogy a szabadság globális kiterjesztésétől remélhető a leginkább a béke megteremtése a mai világban.
"Az események tanulsága és a józan ész következtetése az, hogy a szabadság megmaradása Amerikában egyre nagyobb mértékben függ attól, hogyan érvényesül a szabadság más országokban" - hangsúlyozta a tavaly novemberben újraválasztott elnök, miután a Capitolium nyugati lépcsőinél letette az esküt az alkotmányra.

George W. Bush - az első amerikai elnök, George Washington teremtette hagyományt követve - bal kezét egy bibliára helyezte, és az alkotmányban rögzített eskü szövegéhez a végén hozzátette: Isten engem úgy segéljen. Az eskütétel után 21 ágyúból eldördültek a díszlövések.

A beiktatáson jelen volt három egykori elnök is családjával: Bill Clinton, idősebb George Bush, az elnök édesapja és Jimmy Carter. A díszvendégek között foglaltak helyet a kormány és a kongresszus tagjai, köztük John Kerry demokrata párti volt elnökjelölt, Arnold Schwarzenegger kaliforniai kormányzó, Washingtonban akkreditált diplomaták.

Az elnök beszédében hangsúlyozta, hogy az emberi szabadság ereje törheti meg a gyűlölködés és neheztelés uralmát és pellengérezheti ki a zsarnokot. Az elnök szólt a szövetségesekről is. "Amerika minden szövetségese tudhatja: tiszteletben tartjuk az Önök barátságát, számítunk tanácsaikra, függünk segítségüktől".