Befejező szakaszához érkezett a Camp David-i csúcs

2000.07.25. 14:57
Befejező szakaszához érkezett a palesztin-izraeli békekonferencia a marylandi Camp Davidben. Bill Clinton hétfőn este négyszemközt tárgyalt Jasszer Arafattal Jeruzsálem hovatartozásáról és arról, hogy a palesztin vezető elfogadja-e Ehud Barak, izraeli miniszterelnök békeajánlatát. Barak fennhatóságot ígért Arafatnak a fővárosban és a határ menti területeken is.
Folyamatos tárgyalások

clinton Bill Clinton amerikai elnök, aki az elmúlt tizenöt napban mindent megtett azért, hogy az ezredforduló legjelentősebb nemzetközi békeszerződését tető alá hozza, hétfőn késő este személyesen tárgyalt Jasszer Arafat palesztin vezetővel.

A tárgyaló diplomatacsoportok hétfőn este elsősorban Jeruzsálem hovatartozását próbálták - ki tudja hányadszor - eldönteni. Ez a kérdés a legkényesebbek egyike a konferencián, hiszen Jeruzsálem egyszerre három világvallás központi városa, elvileg ,,szent és oszthatatlan".

Az Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Hivatalának szóvivője, P.J.Crowley a CNN-nek elmondta, hogy a két vezető politikus csaknem egy órán át tárgyalt, miután Clinton egyeztetett Ehud Barak izraeli miniszterelnökkel is.

A Camp David-i tárgyalócsoportok időközben szakosodtak a konferencián felmerült legfontosabb problémák megoldására. Külön csoport foglalkozik a határkérdésekkel, a biztonsági garanciarendszer kiépítésével és Jeruzsálem ügyével is.

Jeruzsálem a legnagyobb falat

Döntés a főváros ügyében a helyzet pillanatnyi állása szerint csak akkor lehetséges, ha Arafat elfogadja Barak legutóbbi ajánlatát. Az izraeli miniszterelnök adminisztrációs jogokat ajánlott az óvárosi muszlim és keresztény szent helyek felett a palesztin vezetőnek, és azt is lehetségesnek tartja, hogy a város melletti arab negyedek egy részét Jeruzsálemhez csatolják, méghozzá palesztin fennhatóság alatt. Cserébe Izrael ciszjordániai zsidó telepeket kebelezne be, viszont kiürítené összes települését a Gáza-övezetben. Utóbbi hírt azonban eddig semmilyen forrásból nem erősítették meg.

Az arab tárgyaló fél eddig, úgy tudni, nem reagált kedvezően az ajánlatra. Arafat azzal ment el a konferenciára, hogy teljes Kelet-Jeruzsálem feletti szuverenitás nélkül nem köt békét, hisz azt a majdani palesztin állam fővárosának szánja. Ebben múlt héten a palesztin parlament döntése is megerősítette.

A tárgyalókon nagy a hazai nyomás

Az izraeli miniszterelnök ugyanakkor tisztában van azzal is, hogy minden Arafatnak tett engedmény tovább gyengíti támogatottságát otthon, ahol a parlamentben kormánya kisebbségbe szorult - pontosan a palesztinokkal szembeni vélt engedékenysége miatt.

Arafat lépéseit ugyanakkor az arab világ vigyázó szeme kíséri. Hoszni Mubarak, egyiptomi elnök vasárnap Szaúd-Arábiába utazott, ahol találkozott Fahd királlyal. Az uralkodóval egyetértettek abban, hogy Jeruzsálem legalább egy részének palesztin ellenőrzés alá kell kerülnie. A király megvádolta Izraelt, hogy ,,folyamatosan akadályokat gördít a béke útjába" - tájékoztatott az angol nyelvű Saudi Gazette. Khatami iráni elnök szintén a palesztin ügy mellett állt ki hangsúlyozva, Jeruzsálem az iszlám világ szent helye, és sorsáról senkinek nincs joga alkudozni. Hasonló volt az üzenete a Ciszjordániában és Gázában tüntető palesztinoknak is.

Mindkét félnek létfontosságú a siker

Az évtizedek óta tartó békefolyamatot lezáró döntésre mindkét tárgyaló félnek égető szüksége van Camp Davidben. Arafat öregszik, egyes források szerint beteg, és otthoni támogatottsága sem olyan erős már, mint valaha volt. Különösen, hogy Izrael libanoni kivonulását követően, amit többen a dél-libanoni siíta szervezet, a Hezbollah katonai sikereként könyveltek el, felerősödtek azok a hangok, melyek szerint a palesztinoknak is erővel kellene fellépniük az izraeliek ellen. A Hamasz radikális palesztin csoport szellemi vezetője korábban arra szólította fel Arafatot, hogy hagyja ott a tárgyalásokat.

Ehud Barak izraeli miniszterelnök szintén nem engedheti meg magának a kudarcot, miután egész politikáját erre tette fel, ez a kérdés nyerte meg neki a választásokat, és emiatt hullott szét koalíciója is. Bill Clinton szerint a tárgyalások addig tartanak majd, amíg megoldás nem születik minden vitás ügyben. Hírforrások szerint azonban az elkövetkező egy-két napban eredményre számíthatunk - legyen az siker vagy kudarc.