Judit
2 °C
7 °C

Carlos testvére, Lenin magas minisztériumi posztra került Venezuelában

2002.10.12. 11:28
Venezuelában a bánya- és energiaügyi minisztérium egyik magas rangú tisztségviselőjének nevezték ki a Carlos, a Sakál néven elhíresült terrorista fivérét. Carlos jelenleg francia börtönben tölti életfogytiglani büntetését. A terrorista éppen az energiaipar nagyjai elleni akciójával írta be magát a nemzetközi terrorizmus történetébe.
A végzettségére nézve villamosmérnök Lenin Ramírez Sánchez, a minisztérium energiaügyi igazgatója lett.

Iljics és Lenin

A terrorista Carlos, eredeti nevén Illich Ramírez Sánchez, akkor lett világszerte ismert, amikor 1975-ben túszejtéssel egybekötött támadást intézett a Kőolajexportáló Országok Szervezetének (OPEC) bécsi értekezlete ellen. Carlos és öt cinkosa mintegy 70 embert, köztük 11 minisztert ejtett túszul. A venezuelai származású Carlos jelenleg életfogytiglani börtönbüntetést tölti Franciaországban, ahol két francia titkosügynök meggyilkolásával vádolták meg.

Drága honfitárs

Külföldi diplomaták igyekeztek kisebbíteni annak jelentőségét, hogy a szintén OPEC-tagállam Venezuelában minisztériumi beosztást kapott Carlos testvére. Mint mondták, Lenin Ramírezt nem a fivére tettei alapján kell megítélni. A Reuters jelentése szerint Hugo Chávez venezuelai elnök meglehetősen kétértelműen viszonyul Carloshoz. Párizsi látogatásán ugyan az emberi jogok tiszteletben tartásának fontosságát hangsúlyozta, ám előzőleg a Carlosnak írt levelében drága honfitársának nevezte a terroristát. Chávez felbosszantotta Washingtont is, amikor bírálta az Afganisztán ellen indított terrorizmusellenes háborút.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?