Norbert, Cintia
13 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Carlos testvére, Lenin magas minisztériumi posztra került Venezuelában

2002.10.12. 11:28
Venezuelában a bánya- és energiaügyi minisztérium egyik magas rangú tisztségviselőjének nevezték ki a Carlos, a Sakál néven elhíresült terrorista fivérét. Carlos jelenleg francia börtönben tölti életfogytiglani büntetését. A terrorista éppen az energiaipar nagyjai elleni akciójával írta be magát a nemzetközi terrorizmus történetébe.
A végzettségére nézve villamosmérnök Lenin Ramírez Sánchez, a minisztérium energiaügyi igazgatója lett.

Iljics és Lenin

A terrorista Carlos, eredeti nevén Illich Ramírez Sánchez, akkor lett világszerte ismert, amikor 1975-ben túszejtéssel egybekötött támadást intézett a Kőolajexportáló Országok Szervezetének (OPEC) bécsi értekezlete ellen. Carlos és öt cinkosa mintegy 70 embert, köztük 11 minisztert ejtett túszul. A venezuelai származású Carlos jelenleg életfogytiglani börtönbüntetést tölti Franciaországban, ahol két francia titkosügynök meggyilkolásával vádolták meg.

Drága honfitárs

Külföldi diplomaták igyekeztek kisebbíteni annak jelentőségét, hogy a szintén OPEC-tagállam Venezuelában minisztériumi beosztást kapott Carlos testvére. Mint mondták, Lenin Ramírezt nem a fivére tettei alapján kell megítélni. A Reuters jelentése szerint Hugo Chávez venezuelai elnök meglehetősen kétértelműen viszonyul Carloshoz. Párizsi látogatásán ugyan az emberi jogok tiszteletben tartásának fontosságát hangsúlyozta, ám előzőleg a Carlosnak írt levelében drága honfitársának nevezte a terroristát. Chávez felbosszantotta Washingtont is, amikor bírálta az Afganisztán ellen indított terrorizmusellenes háborút.