Irén, Írisz
-2 °C
8 °C

Castro Hitler-bajusszal a pártlap címlapfotóján

2003.12.30. 13:36
Már a kommunista pártnapilapba is beférkőzött a kubai ellenzék. A Granma december 4. címlapfotóján Castro hitleresen balra fésült fekete tincsekkel, kefebajusszal volt látható. A lakosság nagy része így is lemaradt a képről, hála az éber hatóságok gyors begyűjtő-akciójának.
Hitler-bajszos, a führer frizurájára emlékeztető hajviseletű Fidel Castro ábrázolással a címlapján jelent meg december 4-én a kubai kommunista párt hivatalos lapja, a Granma. A nevét Castro Nagymama nevű hajójáról kapó pártlap példányait meglepő gyorsasággal gyűjtötték be az utcáról a hatóságok, oly sikeresen, hogy a külföldi tudósítók a mai napig nem számoltak be a botrányról - írja a Guardian.

Hivatalos hallgatás

A brit napilap értesülései szerint a hatóságok kiterjedt nyomozásba kezdtek az eset felderítésére. Bár a havannai pletykák tömeges letartóztatásokról szólnak, a napilap szerkesztősége - az egyetlen hivatalos megszólaló az ügyben - egyetlen gyanúsított kihallgatásáról számolt be. A kormány semmilyen hivatalos nyilatkozatra sem hajlandó az ügyben - írja a Guardian.

Castro Hitler-fazonnal a Granma fotóján

A lap eltűntetése ellenére is híressé vált fénykép a Fidel Castro és az észak-amerikai diákok találkozásáról szóló riportot illusztrálta. A vezér megszokott, szakállas, ősz hajú arca helyett azonban balra fésült fekete tincsek és hetyke kefebajusz látszanak. A katonai egyenruhába öltözött Castro a kubaiak háborúellenességét hirdető zászlók előtt szónokol.

Fények véletlen játéka?

A Guardiannek nyilatkozó kubaiak szerint a kép hátterében ülő kubai vezetők képét is megbirizgálták. Némelyikük szemüvegét maffiastílusban besötétítették, mások szájára fehér tapaszt tettek, jelezvén, hogy nem mernek felszólalni a vezér ötletei ellen.

Mások szerint a fények véletlenszerű játékáról lehet szó. A hivatalos vizsgálat eddig csak annyit állapított meg, hogy a fotós semmiről sem tehet.

Korhadó rendszer

A hitlerbajszos Castro fénykép a kubai ellenzék eddigi leglátványosabb akciója. A kommunista országban amúgy is éledőben vannak a demokratikus mozgalmak, ezt jelzi, hogy a legismertebb ellenzéki mozgalom, a Proyecto Varela októberben tizennégyezer kubai aláírásával megerősített petíciót nyújtott át a kormánynak. A petícióban a demokratikus és emberi jogokról tartandó népszavazás kiírására szólították a kommunista vezetést.

A rendszer korhadását jelzi az is, hogy Castro márciusban az ötvenes évek végének terrorjára emlékeztető méretű letartóztatási hullámot rendelt el - írja a Guardian. A nemzetközi szervezetek tiltakozását is kiváltó akció során nyolcvan ellenzékit - közgazdászokat, újságírókat, könyvtárosokat - vettek őrizetbe. A vezető ellenzékiek némelyikét harminc éves börtönbüntetésre ítélték.

15%
3990 Ft
3392 Ft
15%
3200 Ft
2720 Ft