Szabolcs
20 °C
35 °C

Hajsza Huszein után

2003.08.04. 13:28
Titkos elitalakulatok is részt vesznek a Huszein utáni hajszában - ismerte el az amerikai hadsereg. Szaddám a hírszerzés adatai szerint már négyóránként változtattja tartózkodási helyét. A hadsereg szerint így sincs esélye, egy hete már majdnem elkapták.
Titkos akciók sorát hajtotta végre az amerikai hadsereg Szaddám Huszein felkutatására fiai két héttel ezelőtti meggyilkolása óta - jelentette be a bukott rezsim tagjai után kutató 4. gyalogsági hadosztály szóvivője. A szupertitkos Task Force 20 nevű elitalakulat a múlt héten négy kulcsfontosságú iraki vezetőt ejtett foglyul - tette hozzá Josslyn Aberle.

"Csak idő kérdése, hogy elfogjuk. Nem tartózkodhat egyhelyben hosszú ideig" - nyilatkozta az AP-nek. A hadsereg eddig soha nem ismerte el, hogy az elitalakulat is részt vesz a kutatásban - írja a hírügynökség.

Kis híján elkapták

A hadsereg egyelőre nem kívánta megnevezni az elfogott vezetőket, még beosztásukról sem nyilatkoznak. Ketten Szaddám "közeli beosztottjai" - árulta el végül az AP érdeklődésére Aberle.

Július 27-én már kis híján elkapták a diktátort, alig 24 órával maradtak le róla - nyilatkozta Aberle. A hadsereg gyakorlatilag folyamatosan frissíti a diktátor hollétéről szóló hírszerzési információkat és kész "bárhol, bármikor" lecsapni.

"Ugyanez volt a helyzet Udájjal és Kuszájjal is, a két fiú nem sokkal a rajtaütés előtt érkezett Moszulba" - tette hozzá.

Állandó mozgásban

Huszein a titkosszolgálatok sejtése szerint négyóránként változtatja tartózkodási helyét. A diktátor valószínűleg álcázza magát, a hadsereg öt fotót közölt lehetséges kinézetéről.

Magabiztos fejvadászok

Bár az eddigi kutatások sikertelenek voltak, az amerikaiak magabiztosak. "El fogja veszíteni a türelmét. A rajtaütésekkel nagyon meggyengítettük a bázisát" - nyilatkozta Steve Russel, a hajszában részt vevő 22. gyalogsági zászlóalj századparancsnoka.

Huszein elfogását fő feladatuknak tekintik az amerikaiak, már a háború első csapása is a diktátor ellen irányult. Azóta többször is támadták feltételezett rejtekhelyeit, és legalább ugyanannyiszor terjedt el a diktátor halálhíre is.