Valér
4 °C
8 °C

Milánóban leállították a CIA-ügynökök elleni pert

2007.06.18. 12:48
Az olasz alkotmánybíróság döntéséig ideiglenesen felfügesztette a bíró hétfőn Milánóban azt a pert, amelyet tíz napja indítottak 26 amerikai titkos ügynök ellen. Az ügynököket egy imám elrablásával és külföldre hurcolásával vádolják.

Az olasz ügyészség azzal vádolja az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) embereit, hogy 2003-ban Milánóban elrabolt egy egyiptomi imámot és külföldre hurcolta.

Az olasz kormány időközben felkérte az alkotmánybíróságot, hogy semmisítse meg a CIA-ügynökökkel szemben emelt vádat. A római kabinet szerint ugyanis az ügyben eljáró bíró államtitkokat hozott nyilvánosságra, hogy megalapozza a vádpontokat.

Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség emberein kívül az olasz titkosszolgálat hét korábbi munkatársa is vádlottként szerepel az ügyben. Köztük van Nicolo Pollari, a katonai hírszerzés tavaly novemberben leváltott korábbi vezetője.

Ez az első per Európában, amelynek középpontjában a CIA által szervezett, terroristagyanús személyek sérelmére elkövetett emberrablások és elhurcolások állnak. A titkos akciókat, illetve az egyes európai országokban létesített CIA-fogdákat nyilatkozatban ítélte el az Európa Tanács.