Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Guantánamóból Kanadába indultak a CIA-gépek?

2005.11.28. 21:36
Kanadában az elmúlt négy évben ötvenöt ízben szálltak le a CIA iszlámista foglyokat szállító repülőgépei - állítja a járatok jegyzéke alapján egy kanadai napilap. A dokumentum szerint a CIA-gépek közül nyolc a kubai Guantánamóból érkezett, ahol az USA több száz terroristagyanús személyt tartott fogva.

Az Egyesült Államok Központi Hírszerző Ügynökségének (CIA) öszesen 13 gépe fordult meg tíz különböző kanadai reptéren az elmúlt négy évben - írja a La Presse című kanadai napilap. Az újság állítólag megszerezte az érintett járatok jegyzékét is.

A lista szerint CIA-gépek ötvenötször szálltak le Kanadában. Közülük nyolc a kubai Guantánamóból, az ottani amerikai támaszpontról érkezett, ahol több száz iszlámistát tartottak fogva a terrorizmus ellenes harc jegyében. Más gépek Spanyolország, Nagy-Britannia, Portugália és Németország felé folytatták útjukat, végső úticéljuk azonban nem volt ismeretes.

Kivizsgálják

Az említett repülőgépek, amelyek egyébként a Human Rights Watch emberi jogi szervezet listáin is szerepelnek, a CIA fedő szervezeteinek tulajdonában állnak.

Az ügy pénteken heves vitát kavart a kanadai parlamentben is. Az ellenzéki konzervatív Québeci Blokk azzal vádolta a kisebbségi liberális kormányt, hogy leplezi a fogolyszállításokat, amelyek keretében a CIA-repülőgépek kanadai repülőtereken is leszállást hajtottak végre.

Az ezzel kapcsolatos hírek már napokkal ezelőtt lábra kaptak az észak-amerikai országban, Paul Martin miniszterelnök kormánya azonban mindeddig cáfolta mindezt. A kormány végül elfogadta két, a médiában emlegetett repülőgép ügyének kivizsgálását.

Az USA hallgat

Emlékezetes, hogy a napokban az Európai Unió magyarázatot kért Washingtontól a CIA repülőgépeinek állítólagos titkos landolásairól és foglyok leplezett szállításáról. Bár a CIA-gépek landolásaival kapcsolatban egyelőre csupán híresztelések ismeretesek, jelzések érkeztek Norvégiából, Spanyolországból, Svédországból és Németországból is, hogy az amerikai titkosszolgálat gépei használták az ország repülőtereit.

A sorból nem maradt ki Magyarország sem. Budapesten lefotózták a CIA egyik fedőcégének tulajdonában levő repülőt, amely azonban a személyzeten kívül nem szállított utast.

Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség elutasított mindenfajta kommentárt az üggyel kapcsolatban. A CIA mindeddig azokat az értesüléseket sem kommentálta, amelyek szerint Közép- és Kelet-Európában titkos börtönökben tartják fogva az al-Kaida terrorszervezet elfogott tagjait.