Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Magyarázatot kér az EU a CIA-gépek ügyében

2005.11.22. 06:45
Az EU magyarázatot kér Washingtontól a CIA repülőgépeinek állítólagos titkos landolásairól – nyilatkozta a dán külügyminiszter. A kérést brit kollégája, Jack Straw terjeszti majd a washingtoni kormány elé.
Magyarázatot kér az Európai Unió az amerikai kormánytól azokkal az értesülésekkel kapcsolatban, amelyek szerint a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) repülőgépei titkos leszállásokat hajtanak végre különböző európai repülőtereken.

Erről Per Stig Moller dán külügyminiszter nyilatkozott hétfő este a Ritzau hírügynökségnek, beszámolva arról, hogy az erre vonatkozó kérést az EU soros elnöki tisztségét betöltő Nagy-Britannia külügyminisztere, Jack Straw terjeszti majd a washingtoni kormány elé.

Moller szavai szerint az unió tagállamai egyöntetűen azon a véleményen vannak, hogy tisztázni kell az ügyet. Utalt ugyanakkor arra, hogy a CIA-gépek landolásaival kapcsolatban egyelőre csupán híresztelések vannak. Több európai ország sajtója számolt be ugyanis arról, hogy európai repülőtereken CIA-gépek szálltak le, amelyek fedélzetén titokban foglyokat szállítottak.

Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség elutasított mindenfajta kommentárt az üggyel kapcsolatban. A washingtoni védelmi minisztérium szóvivője néhány nappal ezelőtt csupán annyit közölt, hogy biztonsági okokból semmilyen felvilágosítást nem adnak a foglyok szállításával, illetve elhelyezésével kapcsolatban. CIA-gépek titkos landolásával kapcsolatos hírek érkeztek egyebek között Spanyolországból és Svédországból.

Európában az elmúlt hetekben nagy felzúdulást váltott ki az az értesülés, amely szerint a CIA elfogott terroristákat rejtett el titkos börtönökben Közép- és Kelet-Európában.