Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Republikánus politikus lehet a CIA igazgatója

2004.08.10. 15:33
Republikánus kongresszusi képviselőt jelölt az amerikai hírszerzés élére George W. Bush. Porter Goss mindazonáltal alkalmas lehet a komoly kihívások előtt álló CIA vezetésére, hírszerzői tapasztalata mellett az utóbbi években a képviselőház hírszerzési bizottságát vezette.
Porter Goss floridai republikánus képviselőt, a Kongresszus alsó háza hírszerzési bizottságának elnökét jelölte a CIA élére George W. Bush. A hírszerzés igazgatója, George Tenet június legelején jelentette be visszavonulását. A váratlan döntés indokaként családi okokat jelölt meg.

Alkalmas jelölt

Goss esélyesnek számított a posztra, jelölését azonban még a Kongresszus mindkét házának jóvá kell hagynia. Tekintve, hogy mindkét házban a republikánusoké a többség - igaz, a szenátusban ehhez a házelnök Dick Cheney szavazatára is szükség van -, kinevezése gyakorlatilag biztosított.

Goss korábban a hadsereg hírszerzésénél és a CIA-nál is dolgozott, a hírszerzési bizottság élén eltöltött idő is alkalmassá teszi a feladatra - írja a BBC. Ami nem lesz könnyű, hiszen a szeptember 11-i terrortámadások okait és előzményeit vizsgáló kongresszusi vizsgálóbizottság a hírszerzés jelentős átalakítását javasolta zárójelentésében.

Támadásra készülhet

A legfrissebb hírszerzési jelentések ráadásul az Egyesült Államok fokozott veszélyeztetettségéről szólnak, az al-Kaida feltehetően a novemberi elnökválasztás megzavarására készül.

Goss kinevezése esetén a hírszerzést Tenet távozása után ideiglenesen irányító John McLaughlin CIA-aligazgatótól veszi át az irányítást.