Orsolya
11 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

A cseh kormányszóvivő diplomáciai zavart okozott

2009.01.04. 17:00
A cseh külügyminiszter vasárnap közölte, a kormányszóvivő súlyos hibát ejtett nyilatkozatával, mikor szombaton, Izrael Gázai övezet ellen indított szárazföldi támadásának megindítása után azt mondta, Csehország védelmi jellegűnek tekinti az akciót. Az EU soros elnökségét betöltő Csehország humanitárius segélyek eljuttatásának megkönnyítését, valamint a tűzszünet helyreállítását szorgalmazta.

Az Európai Unió soros elnökségét betöltő Csehország kormányfőjének szóvivője "súlyos hibát" követett el azzal a nyilatkozatával, amelyben védelmi jellegűnek nevezte a Gázai övezet elleni izraeli szárazföldi hadműveletet, jelentette ki vasárnap Prágában a cseh külügyminiszter.

A szóvivő, Jirí Frantisek Potuzník szombaton azt mondta, hogy az utóbbi napok eseményeinek fényében a palesztinok elleni izraeli szárazföldi hadműveletet "inkább védelmi, mint támadó" akcióként értelmezi a cseh kormány. "Arról van szó, hogy átlépték a Gázai övezet határát, nincs erőszak, nincsenek áldozatok. További információkat várunk, több részletet kell megismernünk" - mondta Potuzník első nyilatkozatában.

"Ez egy egyéni hiba volt, sajnos, egy nagyon súlyos hiba" - mondta Karel Schwarzenberg cseh külügyminiszter a CT1 prágai közszolgálati televízió egyik műsorában.

Potuzník nyilatkozata után Schwarzenberg szombat este Brüsszelben kiadott közleményében rámutatott, hogy nem okozott meglepetést az izraeli szárazföldi művelet megindítása. Azonban felhívta a figyelmet arra, hogy az önvédelemhez való elvitathatatlan jog sem hatalmaz fel egyetlen államot sem olyan akciókra, amelyek a polgári lakosságot tömegesen sújtják. A külügyminiszter a Gázai övezet lakosainak szánt humanitárius segélyek eljuttatásának megkönnyítését, valamint a tűzszünet helyreállítását szorgalmazta, az EU-külügyminiszterek december 30-i állásfoglalásával összhangban.

Schwarzenberg vasárnap a tévében kijelentette, hogy csakis a cseh külügyminisztérium nyilatkozata tekinthető az EU-elnökség hivatalos véleményének, (Potuzníké) félreértés volt. "Csehországnak nincs miért bocsánatot kérnie. Ez egy egyéni hiba volt, ami mindenkivel előfordul, velem is előfordult, amikor fiatal voltam. A szóvivő elismerte hibáját, ami helyes" - szögezte le.

Potuzník szóvivő maga is nyilatkozott vasárnap, és szintén azt mondta, hogy félreértésen alapult, amit előző nap mondott. Az izraeli szárazföldi offenzíva hírére ez volt az első reakciója, de a helyzet azóta változott. Megismételte Schwarzenberg szavait, hogy a külügyminisztérium közleménye az EU hivatalos véleménye.

A cseh kormányfő szóvivőjének szombati első reakcióját visszautasította Száeb Erekát, Mahmúd Abbász palesztin elnök egyik fő tanácsadója, illetve a Hamász egyik szóvivője, aki részrehajlónak nevezte azt.

Az izraeli kormány szóvivője viszont éppen a cseh nyilatkozatra hivatkozva jelentette ki vasárnap az Europe 1 francia rádiónak nyilatkozva, hogy az izraeli szárazföldi offenzívát "nagy megértéssel" fogadja a nemzetközi közösség, és a hadsereg végigcsinálja azt. "Az Európai Unió a cseh külügyminisztérium (sic) útján védelminek, és nem támadónak minősítette akciónkat, ezért úgy látjuk: a nemzetközi közösség nagy megértést tanúsít az iránt, hogy jogos önvédelmet gyakorolunk a Hamász terroristái által a Gázai övezetből elkövetett támadásokkal szemben" - jelentette ki Avi Pazner.