Elfogták Djindjic feltételezett merénylőjét

2003.03.16. 10:38
Elfogták a szerb kormányfő elleni merénylet egyik gyanúsítottját, a Patkány néven ismert Mladan Micic-et. A zimonyi klán vezetőjénél és hat társánál fegyvereket, éjszakai figyelõberendezést és luxus gépkocsikat találtak.
A szerb hatóságok szombaton elkönyvelhették az elsõ nagyobb sikert a Zoran Djindjic néhai szerb kormányfõ gyilkosai után folytatott hajtóvadászatban: letartóztatták a zimonyi klánként ismert bûnbanda egyik vezetõjét.

A szerb belügyminisztérium szombat esti közleménye szerint a rendõrség a Belgrádtól nyolcvan kilométerre keletre fekvõ Pozsarevac melletti Smoljinac nevû faluban tartóztatta le Mladjan Micicet (alvilági nevén "Pacov", ami magyarul patkányt jelent). Az akcióban elfogták a Micic vezette bûnbanda további hat tagját.

A Smoljinacban tartott razziában a rendõrség törvénytelenül tartott fegyvert és lõszert talált, éjszakai figyelõberendezést, néhány hamis rendszámtáblát, illetve több, a zimonyi klán birtokában lévõ luxus gépkocsit, s más tárgyakat, amelyek fontosak a további nyomozás szempontjából.

A belügyminisztériumi közlemény szerint a szerb kormány a szomszédos országokkal együttmûködve folytatja az intenzív nyomozást és a hajszát az említett bûnszervezet többi tagja ellen.

Zoran Djindjic szerb miniszterelnököt szerda kora délután gyilkolták, s a kormány még aznap közleményében a zimonyi klánt tette felelõssé a gyilkosság megszervezéséért és elkövetéséért. A hatóságok állítólag a merénylet elõtt éppen csapást akartak mérni a Balkán egyik legnagyobb és legjobban szervezett alvilági csoportja ellen.

A kormány akkori közleményében azt írta, hogy a bûnbanda mintegy kétszáz tagot számlál. A közlemény felsorolt kéttucatnyi személy nevét, akik a zimonyi klán vezetõiként tartanak számon. A listán rajta volt a szombaton elfogott Pacov nevû bûnözõ neve is. Megjegyzendõ, hogy Zoran Zivkovic volt jugoszláv belügyminiszter - Djindjic várható utódja - a néhai miniszterelnök temetésén mondott búcsúbeszédében több ízben megemlítette három maffiózó nevét, közülük az egyik éppen Pacov volt.

A bûnbanda három vezetõje - Milorad Lukovic Legija, Dusan Spasojevic Siptar és Mile Lukovic Kum - állítólag még szökésben van, s nem fogták el a kormányfõ merénylõit sem.

Dusan Mihajlovic szerb belügyminiszter egy belgrádi televíziónak azt mondta, hogy a hatóságok elõtt ismert a kormányfõ gyilkosainak kiléte, s elfogásuk csupán "technikai" kérdés, mert az egész világ megadta a szükséges segítséget a szerb rendõrségnek.  • Tippek
  • Bankszámla