Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Feladta magát Djindjics gyilkosa

2004.05.03. 09:55
Egy évnél is hosszabb bujkálás után saját lakása előtt adta fel magát a rendőrégnek a Djindjics-gyilkosság megszervezésével vádolt Milorad Lukovics. A korábban szintén merénylet célpontjává váló Vuk Draskovics örül Legija parancsnok elfogásának, reményei szerint kiderülhet, ki volt a kormányfőgyilkosság megrendelője.
Feladta magát a Zoran Djindjics szerb miniszterelnök elleni merénylet kitervelőjének tartott Milorad Lukovics. A belügyminisztérium rendvédelmi kommandósai, a vörössapkások Legija parancsnok néven is ismert főnöke Djindjics tavaly március 12-i meggyilkolása óta szökésben volt.

Elsőszámú közellenség

Milorad Lukovics
"Legija a lakása előtt posztoló rendőrnél adta fel magát" - nyilatkozta a BBC-nek Miroslav Milosevics, a szerb nemzetbiztonság parancsnoka. A vörössapkások volt parancsnoka az elmúlt egy évben a háborús bűnökkel vádolt boszniai szerb Radovan Karadzsics és Ratko Mladics mellett az első számú körözött menekülőnek számított. A Djindjic-gyilkosságban indított nyomozás során a rendőrség két volt vörössapkással is végzett fegyveres összecsapásokban.

A Djindjics-gyilkossággal Legija parancsnok mellett még tizenkét embert vádolnak, tárgyalásuk már többük távollétében elkezdődött. A rendőrség korábban letartóztatta azt a mesterlövészt, akit a gyilkosság végrehajtásával gyanúsítanak. Zvezdan Jovanovics a rendőrségen beismerő vallomást tett. Tárgyalásán ügyvédei a vallomás megsemmisítését kérték, mondván azt kényszer hatására tette.

Boldog Draskovics

"Nagyon boldog vagyok" - kommentálta Lukovics elfogását Vuk Draskovics a BBC-nek. Szerbia-Montenegro nemrégiben kinevezett külügyminisztere maga is merénylet célpontja volt. Reményei szerint Legija "mindent elmond majd a bűncselekményekről, hogy ki követte el és ki rendelte meg azokat" - írja a BBC.