Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Seselj bujthatta fel Djindjics gyilkosait

2003.04.29. 16:36
A szerb szélsőjobboldal vezére, Vojiszlav Seselj is bíróság elé kerülhet Djindjics szerb miniszterelnök meggyilkolása miatt. A csetnik vajdát felbujtással vádolják a hatóságok. Seselj jelenleg Hágában vár tárgyalásra, a Nemzetközi Bíróság ügyészsége népirtással vádolja.
Vojiszlav Seselj szerb szélsőjobboldali vezetőt is vád alá helyezték a szerb hatóságok Zoran Djindjics miniszterelnök meggyilkolásával kapcsolatban - jelentette a BBC. A csetnik vajda jelenleg Hágában várja büntetőperét. Seseljt a boszniai háború idején elkövetett emberiség elleni bűnökkel, többek között népirtással vádolja a Nemzetközi Bíróság.

Seseljt, negyvennégy társához hasonlóan "terrorizmusra és gyilkosságra való felbujtással" vádolják. A szerb ügyészség szerint a Djindjics elleni merényletben közvetlenül tizenöt vádlott érintett.

A miniszterelnök március 12-i meggyilkolása a hatóságok szerint elsősorban a szervezet bűnözés műve volt. Djindjicset azért ölték meg, mert a legnagyobb szerb maffia, a "zimonyi klán" elleni fellépésre készült. A kormány állítása szerint a gyilkosság azonban a maffiával szoros kapcsolatot ápoló politikai csoportoknak is érdekében állt.

A nyomozás során több Djindjiccsel rivalizáló politikus köréből is tartóztattak le embereket. Többek között Vojiszlav Kostunica volt jugoszláv elnök nemzetbiztonsági tanácsadóját, Rade Bulatovicsot, és katonai elhárításának főnökét, Aco Tomicsot is letartóztatták.