Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Medvegyev kirúgta riválisát a Nemzetbiztonsági Tanácsból

2008.05.26. 12:39
Kisebb leszámolást hajtott végre Dmitrij Medvegyev az orosz Nemzetbiztonsági Tanácsban. Kirúgta legfőbb riválisát, Szergej Ivanovot, de elővigyázatosságból az Ivanov mögött álló klánnak adta a tanács titkári posztját. Lehet, hogy Putyin utódja mégis önjáró lesz?

Kitette az orosz Nemzetbiztonsági Tanácsból korábbi riválisát, Szergej Ivanon miniszterelnök-helyettest Dmitrij Medvegyev orosz elnök. Mielőtt Putyin Medvegyevet nevezte volna meg utódjának, sokan Ivanovot, az erőszakszervezeteket képviselő szilovikok és az egyik nagy klán, a putyini elnöki adminisztrációt vezető Igor Szecsin csoportjának képviselőjét tartották az esélyesebb utódjelöltnek.

Ivanov kirúgásáért Medvegyev a tanács titkári posztjával kárpótolta a Szecsin-klánt, a posztra Nyikolaj Patrusevet, a KGB-utód FSZB volt igazgatóját nevezte ki. De bevette a tanácsba saját klánjának egyik prominensét, a Szövetségi Kábítószerforalom-ellenőrzési Szolgálat (FKSZN) új igazgatóját, Viktor Ivanovot. Az FSZB hatalmának kiegyensúlyozására létrehozott, gyakorlatilag titkosszolgálatként működő FKSZN volt vezetője, Viktor Cserkeszovot tekintik a Medvegyevet támogató klán vezérének.

A Nemzetbiztonsági Tanácsban számos állandó hely bizonyos tisztséghez kötődik - például tagja a miniszterelnök, a parlament két házának elnöke és néhány miniszter - most azonban újabb miniszterek is bekerültek, valamint a tanács tagja lett az államfőnek a szövetségi körzetekben tevékenykedő megbízottjai közül is néhány.

15%

Edith Eva Eger A döntés

3999 Ft
3400 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft