Alfréd
-3 °C
3 °C

Megszavazták Putyint miniszterelnöknek

2008.05.08. 13:14
Az orosz alsóház csütörtökön megszavazta, hogy Vlagyimir Putyin korábbi elnök legyen az ország miniszterelnöke. Putyin a döntés után a kormány előtt álló feladatokról beszélt. Tervei szerint javítana az életminőségen, adócsökkentéseket helyezett kilátásba és több pénzt fordítana a fegyveres erőkre.

Csütörtöki rendkívüli ülésén az orosz állami duma 392 igen és 56 nem szavazattal jóváhagyta Vlagyimir Putyin kinevezését kormányfővé, amit szerdai beiktatása után Dimitrij Medvegyev új orosz elnök első intézkedéseként terjesztett a képviselők elé. Az orosz alkotmány értelmében Medvegyev bármikor menesztheti a miniszterelnökét és feloszlathatja a kormányt, az exelnök ugyanakkor Egyesült Oroszország pártjának parlamenti többségével akár meg is változtathatja az alkotmányt.

Putyin beszédében az orosz gazdaság helyzetét, az eddigi eredményeket, és a kormány előtt álló feladatokat ismertette. Kijelentette, hogy Oroszországnak az elkövetkező 10-15 évben az életminőség szempontjából, vagyis a jövedelmek, a várható élettartam, az egészségügy, a környezetvédelmi helyzet és a lakásellátás terén a világ vezető országai közé kell kerülnie.

Hangsúlyozta, hogy az inflációnak néhány éven belül egyszámjegyűre kell csökkennie, a minimálbérnek pedig 2009. január 1-jére 4330 rubelre (kb. 30300 forintra) kell növekednie. Elmondta továbbá, hogy az egészségügyre és az oktatásra fordított összegeket a jelenlegi többszörösére növelné, és a nyugdíjreformot is megkezdené, amihez szerinte van elég pénze az államnak.

Adócsökkentéseket is kilátásba helyezett, amelynek stratégiáját ígérete szerint kormánya augusztusra kidolgozza. Szerinte egyébként a GDP tekintetében Oroszország már idén maga mögé utasíthatja Nagy-Britanniát, vagyis a világranglistán a hetedik helyről a hatodikra léphet elő. Szólt arról is, hogy a költségvetési pénzek elköltésének jelenlegi hatékonysága minden kritikát alulmúl.

Hangsúlyozta, hogy az utóbbi években sokat költöttek a fegyveres erőkre, de ez még nem elég, mert korszerű fegyverekre és haditechnikára, továbbá a katonák jövedelmének és szociális támogatásának javítására van szükség az ország szuverenitásának megbízható védelméhez.