Putyin: A nyugat ne démonizáljon!

2008.04.04. 15:23
Bírálta a NATO bővítési terveit Vlagyimir Putyin Bukarestben. A NATO-Oroszország tanácson az orosz elnök azt is mondta: Irán sosem merné megtámadni az Amerikai Egyesült Államokat.

A tárgyalás légkörét dicsérték, de nem állapodtak meg semmiben a felek a NATO-Oroszország tanács bukaresti ülésén pénteken. Vlagyimir Putyin orosz elnök - aki ebben a minőségében utoljára találkozott NATO-beli kollégáival - bírálta a szövetséget, amiért bővítési terveiben nem törődik az orosz érdekekkel, és démonizálja az országot. Ugyanakkor közölte: ha a nyugat hajlandó engedményekre, akkor Moszkva kész visszatérni a hagyományos európai erők korlátozásáról szóló CFE-szerződéshez. Oroszország tavaly decemberben azért függesztette fel részvételét a CFE-ben, mert a NATO nem volt hajlandó ratifikálni a szerződés új változatát, amíg Oroszország ki nem vonja csapatait Grúziából és a Dnyeszteren túli moldáv területről.

Az orosz elnök Iránnal kapcsolatban úgy fogalmazott: senki nem gondolhatja komolyan, hogy meg merné támadni az Amerikai Egyesült Államokat, ezért az ország elszigetelése helyett segíteni kellene Iránnak kiszámíthatóbbá és átláthatóbbá válni. Szavait elsősorban George W. Bush amerikai elnökhöz intézte.

Jaap de Hoop Scheffer NATO-főtitár szerint a másfél órás megbeszélés "őszinte és nyílt" volt, de "nem hozott nagy áttörést". A beszélgetést "a bizalom további építésének a légköre hatotta át" Göncz Kinga értékelése szerint. A magyar külügyminiszter felszólalásában sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy nem fogadtak el közös nyilatkozatot.  • Hírek
  • Hírek