Dezső
15 °C
28 °C

Egyelőre nem állítanak szobrot Putyinnak Moszkvában

2008.03.12. 12:38
A kezdeményező állampolgár elképzelése szerint Putyin esőkabátban, kezében a Putyin-tervvel állhatott volna a moszkvai nagyszínház előtt.

Nem lesz Putyin-szobor Moszkvában, döntött szerdán az orosz főváros Monumentáli Művészet Bizottsága. A távozó elnök szobrának felállítását egy Szemjon Perfiljev nevű moszkvai lakos javasolta Vlagyimir Putyin 55. születésnapja alkalmából, történelmi érdemeire hivatkozva. Megjelölte azt is, hogy ennek a Tyeatralnaja téren - a Nagyszínház előtt -, a most ott álló Marx-szobor helyén kellene helyet adni.

Perfiljev meg is tervezte az emlékművet, elképzelése szerint Putyin hosszú, kigombolt esőkabátban állna, s kezében papírtekercset tartana, a Putyin-tervet. (Putyin-tervnek azt a hatalomátmentési akciót hívják, amely során a távozó elnök maga jelölte ki saját utódját.)

A Monumentális Művészet Bizottsága szerint viszont Vlagyimir Putyin - és általában a vezető személyiségek - történelmi érdemeinek megítélését az utókorra kellene hagyni, s azzal érvelt, hogy civilizált államokban az emlékmű kérdésével az illetők hatalomból való távozása után 50 évvel szoktak elkezdeni foglalkozni.