11:00, November 28.
Kamerun 3
Szerbia 3
al-Dzsanúb Stadion G csoport
14:00, November 28. ÉLŐ
Koreai Köztársaság 2
Ghána 3
Education City Stadion H csoport
17:00, November 28.
Brazília 0
Svájc 0
974 Stadion G csoport
20:00, November 28.
Portugália 0
Uruguay 0

Az EU is beperli a dohánygyárakat

2000.07.21. 14:00
Pert indít az Európai Bizottság amerikai dohánygyártók ellen, mert azt gyanítja, hogy azok érintettek az (euróban számolva is)milliárdos nagyságú európai dohánytermék-csempészésben - adta hírül az MTI. A brüsszeli testület szóvivője csütörtökön erősítette meg az amerikai cégek elleni eljárásról szóló olasz lapértesüléseket. Nem közölte azonban, hogy pontosan mely vállalatokról van szó, és milyen csempészési ügyekről. A bizottság szerint a 90 milliárd dolláros éves EU-költségvetésből elcsalt pénzek legnagyobb arányban a dohánycsempészéshez kötődnek, a csalások mértéke éves szinten is milliárdos nagyságú.
Már nem is olyan jó üzlet?
Az utóbbi hetekben nem ez az első kártérítési ügy, amellyel a dohányipari mamutvállalatoknak szembe kell nézniük. Nemrégiben egy floridai bíróság 145 milliárd dolláros jóvátételt ítélt meg azoknak a dohányosoknak, akik megbetegedtek a cigarettázás miatt. A 700 ezer dohányos nevében indított per azonban számos megoldatlan jogi problémát vetett fel, s ezzel kapcsolatban az alperes Philip Morris amerikai illetékese az Indexnek elmondta: még az elsőfokú bírósági döntés véglegesítése sem várható augusztus előtt.

Mennyit érnek a dohányipari cégek?

A dohányipari vállalatok képviselői - a CNN szerint - 100-300 millió dollárnyi kártérítés kifzetését tartják jogosnak abban a perben, amelyet 700 ezer dohányos indított a gyárak ellen, s amelyben a bíróság 145 milliárd dollárnyi, vagyis a cégek által elfogadott összeg ezerszeresét kitevő kártérítést állapított meg. Az alperes mamutvállalatok most azt vitatják, hogy lehetséges-e olyan büntetést kiszabni, amely sokszorosa az alperesek piaci értékének, s tönkreteszi üzletmenetüket.

Már a per során is felvetődött, hogy a kártérítés összege meghaladja az érintett dohányipari vállalatok piaci értékét, márpedig a floridai törvények értelmében bírói ítélettel nem lehet csődbe vinni egyetlen vállalkozást sem.

A törvényszéki procedúra során számos tanút hallgattak meg, és a CNN már korábban megkérdőjelezte az alpereseknek azt az állítását, miszerint a beperelt dohányipari vállalatok összértéke nem haladja meg a 15,3 milliárd dollárt. (Szakértők szerint alábecsülték a cégek értékét.)

A felperesek szerint 157 milliárd dollár is lehetett volna a kártérítés

A brit Financial Times mindenesetre arra számított, hogy a bíró ugyanilyen nagyságrendű, vagyis 15 milliárd dollár értékű kártérítést hagy majd jóvá, vagyis az esküdtszék által megállapított 145 milliárdnak csak valamivel több, mint az egytizedét.

Az esküdtek egyértelműen a felpereseknek adtak igazat
A dohányipari cégek ügyvédjei pénteken az ítélet ismertetése után úgy nyilatkoztak, hogy nincs szándékukban peren kívüli egyezség megkötése. A bírósági eljárás alatt öt nagy dohánygyár tisztségviselői tettek tanúvallomást, és összességében 15,3 milliárd dollárra becsülték társaságaik értékét. A felperesek szakértői szerint viszont akár 157 milliárd dollár kifizetésére is képesek volnának az érintett vállalatok.

Az esküdtek egyértelműen a felpereseknek adtak igazat, és a Philip Morrist csaknem 74 milliárd, az R.J. Reynolds Tobaccót 36 milliárd, a BAT-hoz tartozó Brown & Williamson Tobaccót 17,6 milliárd, a Lorillard Tobaccót 16 milliárd, a Liggett csoportot pedig 790 millió dollár megfizetésére kötelezték.

Érdekesség, hogy az ítélet után a cégek is azt hangsúlyozták, hogy nem rendítené meg helyzetüket még egy ilyen összegű kártérítés sem, jóllehet azonnali ellenakciókat helyeztek kilátásba.

Tőzsdei értékek és piaci árbevételek

Az Index megpróbált utánanézni a dohánygyárak értékének, ami egyébként nem könnyű, hiszen a beperelt floridai cégek nemzetközi konszernek részei. Az máris nyilvánvaló, hogy az anyavállalatokat nem ingathatja meg még egy 145 milliárdos kártérítés sem, főleg azért, mert ennek érvényesítése egyes vélemények szerint évtizedekbe is beletelhet.

A hagyományos - vagyis nem információ- vagy biotechnológiai - iparágakban működő cégek esetében egyébként a cég vételára - egy esetleges felvásárlás esetén - igen erős összefüggést mutat a cég árbevételével. Ennek alapján joggal jelenthetjük ki, hogy a 78 milliárdos forgalmú Philip Morrisra körülbelül akkora értékű kártérítést szabott ki az esküdtszék (76 milliárd dollár), mint amekkora az egész cég értéke, beleértve a nem-dohányipari érdekeltségeket is.

Más források - például a Financial Times - szerint egyébként a Philip Morris tiszta árbevétele 61 milliárd dollár körüli, s ezt az értéket jobban alátámasztja, hogy a januári adatok még azt mutatták, hogy a Philip Morris 54 milliárd dollárt ér. Ez az érték egyébként jól mutatja, hogy az előző két évhez képest a cég 42 helyet visszaesett a piaci kapitalizáció szerinti rangsorban az amerikai vállalatok között.

Hullámzó árfolyamok

A dohányipar természetesen eltér a többi hagyományos ágazattól, hiszen a cégek értéke - ellentétben az IT-szektorral - éppenhogy lefelé tér el az átlagtól: az ellenük indított perek nagyon lenyomták a részvényárfolyamokat.

A papírok értéke egyébként rendkívüli hullámzást mutat: a BAT például idén március és június között 70 százalékkal drágult, az RJ Reynolds 90 százalékkal növelte értékét, a Philip Morris pedig egyharmaddal - a Financial Times szerint. A történelminek minősített floridai esküdtszéki döntés érdekes módon nem befolyásolta a cégek értékét: a Philip Morris 1 százalékkal esett, míg az RJR Tobacco is csak 3,5 százalékot veszített az előző tőzsdenapi árfolyamából.

Ami a konkrét adatokat illeti: a Philip Morris működési árbevétele például 1999-ben 78 milliárd dollárt tett ki, ám ebbe beleszámítják a Kraft Foods élelmiszeripari céget, a Philip Morris USA-t (ez a mostani floridai per egyik alperese), a Philip Morris Internationalt, a Miller Brewing Companyt, amely söripari cég, valamint a Philip Morris Capital Corporationt.

A Philip Morris egyébként világszerte 137 ezer embert foglalkoztat, és összesen 14 olyan üzletága van, amelynek az árbevétele egyenként is meghaladja az egymilliárd dollárt évente.

Az Index korábban már beszámolt arról, hogy a Philip Morris USA sajtóközleménye szerint a floridai bíróság pénteki döntése ellentmond a ,,józan észnek" és Florida állam törvényeinek. A közlemény szerint az elmúlt három évben a szövetségi és állambeli törvényszékeken egy dohánygyártó-ellenes trend volt megfigyelhető. Precedens értékű azonban, hogy a Legfelsőbb Bíróságon ezeket a döntéseket módosították.

A BAT szerint a floridai kormányzó helyesen cselekedett

A BAT, vagyis a British-American Tobacco adózás előtti, negyedéves nyereség 220 millió fontra esett idén, az első három hónapban, ami jelentős csökkenés az 1999-es hasonló adathoz képest, ami 308 milliót tett ki. A BAT-hez tartozik az a Brown & Williamson cég, amelyet 17,6 milliárdos kártérítésre ítéltek pénteken.

A BAT forgalma 20 milliárd font körüli éves szinten, ami több mint 30 milliárd dollárnak felel meg 1,6-es font/dollár árfolyamon számolva. A cég egész éves nyeresége tavaly - adózás előtt - 86 százalékkal növekedett, ami azt jelenti, hogy az 1998-as 738 millióról 1.371 millió fontra bővült a profit. A BAT-hez tartoznak olyan cigarettamárkák, mint a Kent, a Dunhill, a Lucky Strike vagy a Rothmans, de például a magyar Sopianae is az övék.

Úgy tűnik tehát, hogy a BAT-leányvállalatra kiszabott büntetés feleakkora, mint az egész BAT konszern értéke, vagyis az angol-amerikai gyár kedvezőbb helyzetben van, mint a Philip Morris.

Az USA dohányiparában harmadik helyet elfoglaló B&W forgalmának volumene (tehát nem az árbevétel, hanem az eladott cigaretták száma) 1999-ben 13 milliárd darabbal csökkent, 56 milliárdra. Mindez részben a feketepiac terjedésének, részben pedig a konkurensek erősödésének köszönhető.

A Brown & Williamson egyébként - a Philip Morrishoz hasonlóan - felháborodott a floridai ítélet miatt: a cég közölte, azonnal fellebbezni fog. A Brown & Williamson egyébként reméli, hogy soha nem lép életbe a mostani döntés, és hangsúlyozza: a floridai törvények szerint 100 millió dollárnál nem kell nagyobb összeget kifizetnie egy vállalatnak ilyen esetekben sem.

A B&W egyébként nemrégiben üdvözölte Jeb Bush floridai kormányzó döntését, hogy aláírta azt a törvényt, amely korlátozza a bíróságok által kiszabható kártérítések összegét.

A döntésre egyébként két hónappal ezelőtt került sor, elsősorban a folyamatban lévő perek miatt. A dohánygyár szerint ezzel a kormányzó - aki George Bush volt amerikai elnök fia, és George W. Bush jelenlegi republikánus elnökjelölt testvére - lehetővé tette, hogy az iparág létét ne fenyegessék a túlzottan magas bírságokat kiszabó bírósági ítéletek.

R.J. Reynolds: ötször nagyobb a büntetés, mint amennyi a cég forgalma

Az R. J. Reynolds Tobacco a második legnagyobb dohánygyár az Egyesült Államokban. Minden negyedik cigarettát ez a cég gyártja az USA-ban. A tíz legjobban fogyó márkából négy tartozik ehhez a konszernhez: a Winston, a Camel, a Salem és a Doral.

Az RJR Tobacco egyelőre nem hozta nyilvánosságra, hogy mikor kíván fellebbezni a bírósági ítélet ellen, ám nem hagyott kétséget afelől, hogy szerinte másodfokon hatálytalanítják a floridai döntést.

Az RJR Tobacco esetében igen magasnak tűnik a kiszabott bírság, hiszen 36 milliárd dollárnál is többet kellene fizetnie egy olyan cégnek, amelynek az összes árbevétele évi 7,5 milliárd dollár, ami egyébként tavaly drasztikusan emelkedett (csaknem 33 százalékkal).  • Hírek
  • Bankszámla