Emőke
-4 °C
9 °C

Örökös betegbiztosítás járna a szervdonoroknak

2007.11.12. 11:37
Egész életükben ingyenes betegbiztosítás járna Hollandiában azoknak, akik még életükben felajánlják valamelyik szervüket. A betegbiztosítás átvállalását inkább védhetőnek tartják, mintha pénzt adnának szervekért, ami növelné az illegális szervkereskedelmet. Jelenleg a donorok negyven százaléka családtag vagy partner.

A jövőben egész életre szóló ingyenes betegbiztosítással honorálják azokat, akik még életükben hajlandóak valamely szervükről lemondani. A holland Közegészségügyi Tanács hétfőn nyilvánosságra hozott ajánlásában azt javasolja a kormánynak, hogy változtasson a jelenlegi törvénykezésen, amely megtiltja a szervátültetésekhez jelentkező donorok anyagi jutalmazását.

A Tanács szerint az évi 1100 euró értékű, alapszolgáltatást nyújtó biztosítási díj nem azonos azzal, amikor a donornak pénzt adnak. Ugyanakkor Hollandiában évente több százan halnak meg, mert nem áll rendelkezésre beültethető szerv. A vesebeültetésre a pácienseknek átlagosan négy évet kell várniuk. Jelenleg a donorok negyven százaléka családtag vagy partner.

A Tanács szerint a betegbiztosítás átvállalása morálisan inkább védhető, mint ha egy összegben váltanák meg a szerv átadását, és kevésbé vonzaná azokat, akik ma egyébként az illegális szervkereskedelemben vesznek részt, mert pénzszűkében vannak.

A betegbiztosítók a javaslatot már annak kiszivárgásakor elutasították. Arra hivatkoznak, hogy nehezen védhető, miért kellene a többieknek megfizetniük a donorok biztosítását, hiszen ugyanezt a logikát követve azoknak is csökkenteni lehetne a hozzájárulását, akik egészségesen élnek, vagy többet tesznek a megelőzés érdekében.

Abraham Klink, holland népjóléti miniszter üdvözölte a Tanács ajánlását, kipróbálásra érdemesnek minősítette. A holland parlament azonban korántsem egységes a kérdésben, sok képviselő szerint a donori aktus emberbaráti és önzetlen, tehát azért nem járhat pénz. A pragmatikusabbak azonban arra figyelmeztetnek, hogy a végzetes közlekedési balesetek számának csökkenésével arányosan kevesebb a donor.