Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Nyolc társával végzett egy dél-koreai katona

2005.06.22. 11:12
Nehezen bírják idegileg a frontszolgálatot a két Koreát elválasztó, nevében demilitarizált övezetben szolgáló katonák. A közel kétmillió katonát felsorakoztató frontvonal déli oldalán egy kiskatona nyolc társával végzett. Dél-Korea védelmi minisztere felajánlotta lemondását.

Felajánlotta lemondását Dél-Korea védelmi minisztere. Jun Kvan vung egy nyolc dél-koreai katona halálát okozó hétvégi incidens miatt döntött így. Vasárnap hajnalban egy, a két Koreát elválasztó demilitarizált övezetben szolgáló dél-koreai katona kézigránátot dobott egy barakra, majd nyolc társával végzett egy géppisztolysorozattal.

Az incidens jól szemlélteti a nevében demilitarizált, valójában a világ legsűrűbben felfegyverzett övezetében uralkodó feszültséget, írja a Bloomberg. Az 1953-as tűzszüneti vonalon 1,7 millió katona néz egymással farkasszemet, és itt öszpontosul a legtöbb nehézfegyver is a világon. Szöul, Dél-Korea fővárosa az északi haderő ágyúinak hatósugarán belül van.

A huszonkétéves ámokfutó, Kim Dong Min idősebb társai csicskáztatásaival indokolta tettét, jelentette a Jonhap koreai hírügynökség.

A demilitarizált övezetben továbbra sem várható a feszültség oldódása. Észak-Korea atomfegyvergyártása felfuttatásán dolgozik, Dél-Korea pedig immár az iország GDP-jének tizenöt százalékát fordítja hadi kiadásokra.

Bár a zónában harminchétezres sereget állomásoztató Egyesült Államok csapatlétszáma csökkentésén dolgozik, a kivonások ütemét a napokban lassították. Az eredetileg idénre tervezett kivonásokat 2008-ra halasztották, ráadásul az amerikai kormány két évvel ezelőtti döntése szerint három év alatt tizenegymilliárd dollárral támogatják a dél-koreai hadseregfejlesztéseket, írja a Bloomberg.