Auguszta
-3 °C
2 °C

'Kelet-európai' lehallgatókészülék az ENSZ-ben

2004.12.17. 10:15
Orosz vagy kelet-európai gyártású lehallgatókészüléket találtak az ENSZ genfi központjában. A modern készüléket abban a teremben helyezték el, ahol a nagyhatalmak az iraki háborús terveket egyeztették.

Lehallgatókészüléket találtak az ENSZ európai központjának genfi épületében. A svájci állami televízió értesüléseit az ENSZ egyik szóvivője is megerősítette, jelentette a BBC.

Orosz fülek?

A lehallgatókészüléket a genfi központ Francia Termének felújítása során találták. A teremben szokták lebonyolítani a videokonferenciákat a genfi és a New York-i ENSZ-központ között. Az iraki háborút megelőző időszakban a Francia Teremben több kétoldalú egyeztetésre került sor a vezető hatalmak képviselői között.

Marie Heuze ENSZ-szóvivő szerint egyelőre nem sikerült kétséget kizáróan azonosítani a lehallgatókészülék eredetét. Egy, az AP-nek nyilatkozó genfi biztonságtechnikai szakértő, Patrick Daniel Eugster szerint a készülék orosz, illetve kelet-európai eredetű lehet.

Tudják, hogy hallgatják

"Nagyon fejlett darab, a lehallgatott beszélgetéseket azonnal továbbítja a lehallgatónak" nyilatkozta a Surveillance Consulting Group vezetője a hírügynökségnek. A szakértő szerint a készülék, mérete alapján, három-négy éves lehet.

Az iraki háborút megelőző időszakban az Egyesült Államok és Nagy-Britannia titkosszolgálatai is lehallgatták az ENSZ-ben folyó egyeztetéseket. A világszervezet diplomatái szerint a lehallgatás annyira mindennapos, hogy minden megszólaló számol vele.