Olivér
5 °C
8 °C

Iráni fegyvereket találtak Irakban

2007.02.26. 13:28
Titkos fegyverszállítmányra bukkantak az amerikai és az iraki csapatok Bagdadtól északra, egy szunnita lázadók ellenőrzése alatt álló területen. Az Egyesült Államok szerint a fegyverek Iránból érkeztek, és az amerikai hadsereg ellen vetik be őket, elsősorban út menti bombaként.

Az amerikai és az iraki csapatok nagy mennyiségű fegyvert találtak Bagdadtól északra, köztük olyan bombaalkatrészeket is, melyek feltételezhetően Iránból származnak, írja az AP. Ezeket a kifinomult eszközöket (EFP - explosively formed penetrator) használják nagyhatású útmenti bombák készítéséhez, melyek képesek áthatolni akár páncélozott járműveken is.

A megtalált fegyverekről további részleteket még hétfőn, bagdadi sajtótájékoztatón közölnek. Az Egyesült Államok hadserege szerint iráni elitalakulatok látják el EFP-vel az iraki síita milíciákat, hogy azokat az amerikai csapatok ellen vethessék be. A fegyvereket egy elsősorban szunnita lázadók által kontrollált területen találták, ahol azért szunniták kisebb csoportjai is tevékenykednek.

Az iraki rendőrséget egy informátor tájékoztatta az elrejtett fegyverekről szombaton, olvasható a hadsereg közleményében. A katonák Bakuba városa közelében, Bagdadtól 60 kilométerre bukkantak az egyik legnagyobb titkos fegyverszállítmányra.

Az összesen 130 EFP elkészítésére alkalmas fémalkatrészek mellett találtak még több mint két tucat aknavetőt és 15 rakétát, tájékoztatott a hadsereg. „A szombaton elkobzott fegyverek eredetét kivizsgáltuk” – mondta Michael Donnelly alezredes, a nemzetközi erők északi részlegének szóvivője.

Múlt héten az amerikai csapatok egy feltételezett síita fegyverrejtekhelyet találtak a déli Hilla városában, ott szintén voltak olyan alkatrészek, amelyek nagy hatékonyságú útmenti bombák készítésére alkalmasak.

A BBC korábbi értesülései szerint az Egyesült Államok két esetben tervez támadást Irán ellen. Az egyik, ha minden kétséget kizáróan bebizonyosodik, hogy Irán atomfegyvert gyárt. A másik az lehet, ha Irakban nagy veszteséget okozó támadást intéznek az amerikai csapatok ellen, bizonyíthatóan iráni segítséggel.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?