Gerzson
-3 °C
2 °C

Hazahozták Egyiptomból a magyar sérültet

2006.04.29. 17:36
Elfogták az e heti egyiptomi merényletek elkövetőinek feltételezett sofőrjeit. A három beduin dinnyét és egy zsákot vitt Dahabba. A HavariaPress értesülése szerint éjjel hazahozták a robbantásban életveszélyesen megsérült magyar férfit.
Az egyiptomi biztonsági erők őrizetbe vettek két férfit, akikről feltételezik, hogy a Sínai-félsziget két különböző helyén történt e heti merényletek helyszínére fuvarozták azok elkövetőit - jelentette szombaton az egyiptomi média.

Az egyiptomi Mohammed Sehtát és a palesztin Mohammed Zirt a hétfői dahabi és a szerdai észak-sínai robbantások nyomozása keretében hallgatják ki. A rendőrség gyanúja szerint az egyiptomi férfi vitte az akciót megelőző este a félsziget központjából a délkeleti Dahab üdülőhelyre azt a három merénylőt, akik csaknem egy időben végrehajtott robbantása tizennyolc ember, köztük egy magyar nő halálát okozta.

Sehta beismerte, hogy elvitt három beduint Dahabba, de állítása szerint nem tudott a szándékukról. "Dinnye és közlésük szerint szenet tartalmazó zsák volt náluk" - mondta a kihallgatóknak. A hatóságok szerint a palesztin sofőr utasa volt az az észak-sínai al-Gorába tartó férfi, aki utóbb az ott állomásozó többnemzetiségű erők ellen intézett öngyilkos támadást, de halálos áldozata nem volt.

Az egyiptomi hatóságok beduinokat gyanúsítanak e merényletekkel, ahogy őket hozták összefüggésbe a tavalyi sarm-es-sejki és a tavalyelőtti tábai véres akciókkal is. Hétfő óta több mint harminc személyt vettek őrizetbe, köztük három egyiptomi mérnök-informatikust, akiknél hamis papírok voltak, de utóbb elengedték őket.

Hazahozták a magyar sérültet

Pénteken éjszaka repülőgéppel hazahozták Budapestre az egyiptomi merényletben életveszélyesen megsérült magyar férfit, értesült a HavariaPress. A férfit Ferihegyről mentővel a Honvéd Kórház égési osztályára szállították, ahol azonnal megvizsgálták.

Az ötvenhárom éves magyar férfi negyvenhét éves feleségével tartózkodott az egyiptomi Dahabban, ahol hétfőn hármas robbantásos merényletsorozatot követtek el terroristák. Az egyik robbanásban sérült meg életveszélyesen a férfi, felesége viszont nem élte túl a detonációt. A magyar sérültet eddig a kairói katonai kórházban ápolták, orvosai pénteken döntöttek úgy, hogy állapota megengedi, hogy repülővel szombatra virradó éjszaka hazaszállítsák.