Valér
-2 °C
0 °C

Hatmillió eurót követelnek az egyiptomi túszejtők

Előálltak követelésükkel a szudáni túszejtők, akik múlt héten elraboltak egy egyiptomi turistacsoportot.

Hatmillió eurót (1,446 milliárd forint) követelnek azok a banditák, akik még múlt pénteken raboltak el tizenegy turistát és a velük lévő nyolc egyiptomit a sivatagban, közölte csütörtökön egy egyiptomi biztonsági forrás. Korábban úgy lehetett tudni, hogy 15 millió dollárt követelnek túszaikért az emberrablók.

Az AFP hírügynökségnek név nélkül nyilatkozó illetékes elmondta: a túszejtők kizárólag a német kormányt kérték meg a váltságdíj kifizetésére, az összeg ellenében szabadon engedik foglyaikat.

Az elraboltak között öt német, öt olasz és egy román állampolgár van, de még nyolc egyiptomi sofőrt és idegenvezetőt is magukkal hurcoltak a fegyveresek Egyiptom délnyugati, sivatagos részéről. A banditák a csoportot Szudánba vitték, az ottani illetékesek tudják, hol vannak a túszok, de elővigyázatosságból egyelőre nem indítottak mentési akciót.

A csoport sivatagi szafarin vett részt, amikor lecsaptak rájuk az emberrablók. Az emberrablás helyszíne egészen közel esik a szudáni határhoz. Egyre nagyobb méreteket ölt a kalandturizmus ebben a Kairótól ezer kilométernyire fekvő, sivatagos térségben, amelytől ötszáz kilométernyire van a legközelebbi lakott település. Tavaly csaknem ezer kalandvágyó turista látogatott oda, akik fejenként több ezer (10 ezerig terjedő) dollárt fizettek a részvételért egy-egy kéthetes expedícióban.

A térség érdekességei tartozik egy barlang, amelyben nagyszerű őskori rajzok láthatók. Almásy László magyar Afrika-kutató volt az, aki 1933-ban felfedezte a Kairótól 885 kilométerre lévő Gilf al-Kebir térség egyik sziklájának oldalán az úszók barlangját, ahová a most elrabolt turisták és kísérőik is tartottak.

Ez a mostani a második eset, hogy támadás ér turistákat ebben a térségben. Januárban egy német csoport vált ott rablótámadás áldozatává. Bántódásuk nem esett a német turistáknak, de mindenüket elvették a támadók, csak egy műholdas telefont hagytak náluk.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!