Légi incidens a Japán-tenger felett

2003.03.04. 00:24
Négy észak-koreai vadászgép elfogott egy amerikai felderítőgépet Észak-Korea parjaitól mintegy kétszáznegyven kilométerre a Japán-tenger nemzetközi vizei felett - közölte a Pentagon hétfő este.
RC-135
Az amerikai védelmi minisztérium szóvivője, Jeff Davis elmondta, úgy vélik, hogy az amerikai légierő négymotoros RC-135 felderítő repülőgépét két MiG-29-es és két MiG-23-as fogta el. Körülbelül húsz percig követték, és közben tizenöt méterre közelítették meg az amerikai gépet.

Az észak-koreaiak fegyveresen közelítettek, egyikük radarjával befogta az amerikai gépet. A Pentagon később közölte, nem tudják megállapítani, hogy a Mig ekkor a tűzirányító rendszer lokátorát használta-e.

Davis szerint a gép rutinfeladatot teljesített a térségben, és nincs tudomása arról, hogy amerikai vadászgépek léptek volna közbe az RC-135-ös védelmében, amely azóta visszatért kadenai légibázisára, Japánba.

Harmincnégy éve nem volt példa ilyesmire

Az incidens az észak-koreai sztálinista rezsim kiújult nukleáris törekvései miatt a koreai félszigeten kialakult feszültség kiéleződését jelzi. Észak-Korea szombaton azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy azért fokozza kémtevékenységét a térségben, mert háborúra készül az ország ellen. Észak-koreai vadászgépek az elmúlt héten megsértették Dél-Korea légterét. Kim Szuk Szuo dél-koreai elnök közölte, mindent megtesz az válság megoldásáért.

A szóvivő ismertette, hogy ehhez hasonló incidens legutóbb 1969-ben történt, amikor észak-koreai vadászgépek nemzetközi vizek felett lelőttek egy amerikai felderítőgépet, elpusztítva annak harmincegy fős személyzetét.  • Hírek
  • Hírek