Nagy többséggel Manfred Weber a Néppárt csúcsjelöltje

2018.11.08. 12:42 Módosítva: 2018.11.08. 13:17
A Néppárt bajor frakcióvezetőjét jelölik az Európai Bizottság élére az EP-választáson.

621 szavazatból 492 szavazattal Manfred Webert választotta meg az Európai Néppárt (EPP) kongresszusa a pártcsalád csúcsjelöltjének a jövő évi EP-választásra. Ő lesz az, akit az Európai Bizottság élére, Jean-Claude Juncker utódjának fog javasolni a konzervatív pártcsalád, ha a várakozásoknak megfelelően az EPP szerzi a legtöbb szavazatot a májusi megmérettetésen.

„Ez nem egyetlen ember sikere, hanem Európa vezető politikai erejének a sikere, amelynek világos elképzelése van Európa jövőjéről” – mondta az EPP csúcsjelöltje a megválasztása után. Megköszönte az ellenfelének, a finn Alexander Stubbnak a tisztességes versenyt.

„Kezdjük! A kampány rögtön kezdődik is, itt Helsinkiben!” – kiáltotta. Azután újból hangsúlyozta a választási szlogenjét: „Hídépítük vagyunk, hidakat építünk az állampolgárok és az Európai Unió között.”

Alexander Stubb a maga részéről kiemelte, hogy mennyire jó élmény volt számára részt venni a csúcsjelöltségért folyó kampányban. „Pozitív motiváció és remény fűtötte a kampányt. Remélem, fenn tudjuk tartani ezt a lelkesedést az európai parlamenti választásokig” – mondta, és biztosított mindenkit, hogy száz százalékig Manfred Weber mögött áll, akit fantasztikus embernek tart.

Ez a megosztottság aránya a pártcsaládban

Deutsch Tamás EP-képviselő arról beszélt az EUrologusnak, hogy a két jelölt a Néppárt két szárnyát képviselte: Manfred Weber az EPP kereszténydemokrata irányzatát, Alexander Stubb pedig az északi liberális irányzatot.

Alexander Stubb azt mondta nekünk korábban, hogy ezeknek az ideológiai különbségeknek nem sok jelentősége van a mai világban, de mivel ő egy skandináv politikus, alapértelmezésben liberálisnak számít, míg Manfred Weber inkább a politikai szövetség jobboldalán dolgozik. Kívülről nézve viszont mindketten kereszténydemokraták.

A szavazás eredménye ezek szerint nagyjából megmutatja a két tábor erejét a pártcsaládon belül. Majdnem ötször többen vannak azok, akik a német kormány által is támogatott, a párt egységét hangsúlyozó Manfred Weber mögé álltak.

A Fidesz-KDNP is Weber csapatát erősítette. Orbán Viktor csütörtök délelőtt beszédet tartott a küldöttek előtt, és még egyszer biztosította a támogatásáról a német politikust, megköszönve neki, hogy a magyar országgyűlési választás előtt Magyarországra utazott, és felszólalt a Fidesz mellett a tavaszi kampányban.

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán !

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.