Itt az újabb mandátumbecslés: így állnak a pártok pár nappal a választás előtt

2024.06.04. 19:19 Módosítva: 2024.06.04. 19:38
A Závecz Research publikált egy friss közvélemény-kutatást, amely szerint május végén a Fidesz–KDNP vezette a pártok EP-listaversenyét. Ugyanakkor a Tisza Pártot minden korábbinál erősebbre mérték.

A közvélemény-kutatásban – amit többek közt az ATV-hez juttattak el – azt írták, hogy a választókorú népesség 31 százaléka a kormánypártot támogatja. Második helyen a Tisza Párt állt, 19 százalékkal, a harmadik pedig a DK–MSZP–Párbeszéd listája lett 9 százalékos támogatottsággal.

A Momentum 4, a Mi Hazánk 3, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt és az LMP 2-2 százalékos táborral rendelkezik. A teljes népességen belül a Mindenki Magyarországa Néppárt, a Második Reformkor Párt és a Jobbik 1-1 százalékon állt május végén–június elején. 

A biztos részvételét ígérő, és az EP-listák között választani tudó szavazók körében a Fidesz–KDNP 45 százalékot ért el, a Tisza Párt 27 százalékot, a DK–MSZP–Párbeszéd listája pedig 11 százalékon állt.

Ezeken a pártokon kívül – statisztikai szempontokat, hibahatárokat is figyelembe véve – az adatfelvétel idején két párt tűnik esélyesnek arra, hogy legyenek EP-képviselői. Az egyik a Mi Hazánk, amelyik a biztos listaválasztók 5 százalékát tudhatja maga mögött, és ezzel egy képviselőt szerezne, a másik a Momentum, amelyik 4 százalékon áll. Ha ez így marad, akkor nem lesz képviselőjük, de ha elérik az 5 százalékot, akkor ők is küldhetnek egy képviselőt az EP-be. A Magyar Kétfarkú Kutya Pártot már csak 3, az LMP-t pedig 2 százalékra mérték a biztos választók körében.

Egyre szorosabb a verseny, a Momentum egy mandátuma is beleszólhat

A közvélemény-kutatás eredménye szerint ezáltal

  • a Fidesznek 11 mandátuma lenne,
  • a Tisza Pártnak 7,
  • a DK–MSZP–Párbeszéd listának 2,
  • a Mi Hazánknak pedig 1 képviselője jutna az Európai Parlamentbe.

A Závecz Research azt is megjegyezte: ha a Momentum is elérné az 5 százalékot, akkor az – jelen állás szerint – nem a Fidesz mandátumszámát módosítaná, hanem feltehetően a Tisza Pártét csökkentené eggyel.

Mint írták, a kampányesemények, a mozgósítás mértéke még jelentősen befolyásolhatják az erőviszonyokat. Ezzel kapcsolatban megjegyezték azt is, hogy a DK–MSZP–Párbeszéd és a Momentum hívei körében jelenleg a részvételi hajlandóság 53, illetve 42%-os. A Mi Hazánk táborában 66, a Fidesz–KDNP támogatói között 62, a Tisza Párt szavazói körében 60 százalék ígéri, hogy biztosan ott lesz június 9-én.

A kutatás május 24. és június 2. között zajlott 1000 fő megkérdezésével, akik együttesen az ország 18 éves és annál idősebb lakosságát képviselik. A közvélemény-kutatás során kapott adatok 1000 fős mintánál legfeljebb plusz/mínusz 3,2 százalékkal térhetnek el attól, amit akkor kaptak volna, ha minden választókorú személyt megkérdeznek az országban – írta a Závecz.

A korábbi felmérések szerint így alakulhat a mandátumok sorsa 

Az utóbbi napokban hírt adtunk több másik felmérésről is, amelyek közt volt némi eltérés a várható mandátumokkal kapcsolatban.

  • Az Euractiv hírportál Europe Elects nevű mandátumbecslése – egy korrekció után – azt vetítette előre, hogy csak a Fidesz, a Tisza és a baloldali koalíció kerül be az EP-be. Ők 11 fideszes, 6 tiszás, és 4 DK–MSZP–Párbeszéd-mandátumra számítanak (érdekesség, hogy a Mi Hazánkat ők is bejutásra esélyesnek vélték, de a Momentumot nem. Viszont hasonlóképp tüntették fel a Kétfarkú Kutyákat is). 
  • Öt magyarországi kutatóintézet közös becsléséből az látszott, hogy öt párt juthat be az EP-be. Ezek az intézetek szintén a Mi Hazánkat és a Kétfarkú Kutyákat látták a bejutási küszöb közelében.
  • A Medián friss felmérésében szintén arról írtak, hogy a Fidesz és a Tisza Párt is erősödött, míg a DK–MSZP–Párbeszéd-lista támogatottsága csökkent, bár még így is biztos helye van az Európai Parlamentben. Ők a Momentumot és a Mi Hazánkot tüntették fel a bejutási küszöb felett, 6 és 5 százalékon (a Kétfarkú Kutyákat 4 százalékra mérték). 

Az Index műsorában, a Kibeszélőben nemrég Vasali Zoltán politológussal és Ember Zoltán Leventével, az Iránytű Intézet elemzőjével készítettünk politikai helyzetértékelést az önkormányzati és az európai parlamenti választások előtti utolsó napokról.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.