Navracsics szerint nem létező problémát talált az EU a médiatörvényben

2011.01.21. 17:19
Navracsics Tibor igazságügyi miniszter szerint az EU valójában csak egy, eljárási problémával kapcsolatos kifogást emelt a médiatörvény ellen, minden másban csak kéréseket fogalmazott meg. Az egyik probléma ráadásul szerinte nem is valós.

Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter szerint ha az Európai Bizottság (EB) úgy gondolja, hogy a magyar médiatörvénynek van olyan pontja, amelyen változtatni kell, mert nincs összhangban az uniós jogszabályokkal, akkor a törvényt "természetesen" megvitatják és módosítják.

Navracsics szerint a bizottság valójában csak egy kifogást talált, az egyik ezek közül az audiovizuális irányelv átültetésével kapcsolatos eljárási probléma. "Itt természetesen nyitottak vagyunk arra, hogy szükség esetén módosítjuk a médiatörvényt" - jelentette ki Navracsics Tibor.

A két másik probléma szerinte inkább kérés. Az egyik a kiegyensúlyozottság, mint tájékoztatási követelmény definiálatlanságával kapcsolatos. Navracsics szerint azonban a kiegyensúlyozottság követelménye jól definiált a magyar joggyakorlatban a korábbi alkotmánybírósági és ORTT-határozatokban.

A harmadik probléma Navracsics szerint nem létező. Értelmezésében az EB azt kérte, hogy a magán videoblogokat ne kelljen regisztrálni. "A  mi szakértőink értelmezése szerint most sem áll fenn regisztrációs kötelezettség" - mondta.