Klaudia
-4 °C
2 °C

Nőni fog a cigarettacsempészet

2003.12.23. 19:30
A világ egyik legnagyobb dohányipari cége, a JT International felszólította az Európai Bizottságot, hogy fokozza a cigarettacsempészet elleni küzdelmet. A csatlakozó országok jelentősen emelni fogják a dohánytermékeket sújtó adóterheket.
A JT International óriásvállalat ezzel egy befolyásos kutatóintézet, a Nemzetközi Adóügyi és Beruházási Központ (ITIC) minapi tanulmányára reagált: a dokumentum szerint az Európai Unió bővítésével óhatatlanul nőni fog a cigarettacsempészés a kontinensen.

Az EU-belépés miatt ugyanis a 10 tagország kénytelen lesz jelentősen növelni a dohánytermékeket sújtó adókat: Lengyelországban például már 1997 és 2000 között 20 százalékos volt ez az emelkedés. Márpedig a dohánytermékeken lévő adók már ma is kétszer nagyobbak a lengyeleknél, mint a szomszédos Ukrajnában, s ötször nagyobbak, mint Oroszországban.

Továbbmegy nyugat felé

E hatalmas különbség miatt a következő években a cigarettacsempészés robbanásszerű bővülése várható - s e cigaretták egy része Nyugat-Európába, s főként Nagy-Britanniába fog kerülni, hiszen jelenleg itt a legdrágábbak a dohánytermékek.

A Japan Tobacco leányvállalataként működő JT International szerint az Európai Unió nincs eléggé felkészülve erre a folyamatra, s épp itt az ideje, hogy a szektorban érintett vállalatok, illetve az Európai Bizottság egyesítsék erőfeszítéseiket a csempészés megakadályozására.

Belgium bekeményít

Az Európai Unión belül egyébként Belgium küzd a legnagyobb sikerrel a hamisított és csempészett cigaretták ellen: az idei év első felében 15 millió szál cigarettát vettek zár alá az Európai Unióban, s szinte a teljes mennyiséget a belga vámszervek vonták ki a forgalomból.

A belga vámszervek egyébként is nagyon hatékonyak: az Európai Unióban 2003 első felében több mint 50 millió hamisított terméket foglaltak le, s ebből 40 millió Belgiumban került zár alá. A hamisított termékek felét hagyományosan a dohányárúk teszik ki, ami mutatja, milyen méretű már ma is az Európai Unióba irányuló cigarettacsempészés.