Judit, Xénia
19 °C
34 °C

EP-képviselők tiltakoztak a romák diszkriminációja ellen

2008.07.09. 20:25
Száz EP-képviselő ujjlenyomatával látta el azt a petíciót, amiben tiltakoznak az olasz kormány tervei ellen, mely szerint ujjlenyomatot gyűjtenének Olaszországban élő roma gyerekektől, hogy megelőzzék a kéregetést. Az olasz belügyminiszter korábban azt mondta, a Vöröskereszt és a rendőrség segítségével vinnék véghez a tervet.

Az Európai Parlament több mint száz képviselője látta el szerdán ujjlenyomatával azt a petíciót, amelyben az ellen tiltakoznak, hogy az olasz kormány ujjlenyomatot venne az Olaszországban élő roma gyerekektől.

A 120 európai képviselő petíciójában felszólítja az olasz kormányt és az olasz hatóságokat, hogy ne gyűjtsék az olaszországi romák ujjlenyomatait, amíg az Európai Bizottság ki nem vizsgálja az ügyet. Ez nyilvánvalóan etnikai és faji alapú diszkriminációnak minősül ugyanis, közölték a politikusok.

Elfogadhatatlan, hogy megsértik a romák alapvető jogait, és bűnözőkként kezelik őket, jelentették ki a képviselők. A tiltakozást az Európai Parlament egy olasz kommunista képviselője szervezte.

Roberto Maroni olasz belügyminiszter még június végén mondta egy parlamenti bizottságnak, hogy a roma gyerekektől ujjlenyomatot akarnak venni, hogy megelőzzék az olyan jelenségeket, mint a kéregetés. Azok a szülők, akik iskola helyett az utcára küldik a gyerekeket, elvesztenék felügyeleti jogukat, magyarázta a miniszter. A politikus azt mondta, a Vöröskereszt és a rendőrség segítene az ujjlenyomatok begyűjtésében.