Jolán, Vid
11 °C
28 °C

Bukóban az EU megújítása?

2008.06.13. 13:13
A csütörtök késő este lezárult, a lisszaboni szerződésről szóló írországi népszavazáson a nem végleges eredmények szerint az elutasító szavazatok vannak többségben. Brüsszel várható reakciója alapján módosulhat a szerződés, és Írországban új referendumot írhatnak ki.

Az ír népszavazás első, nem végleges eredményei szerint a lisszaboni szerződést elutasító nem szavazatok vannak többségben. Több nagyvárosban is, ahol a várakozásokhoz képest viszonylag magas volt a részvétel, 60-40 százalékos arányban maradt alul az igen tábor. Végleges eredményt csak délutáni négy óra utánra ígérnek.

Úgy tűnik, hogy a nem szavaztok lesznek többségben a lisszaboni szerződés ratifikációjáról tartott ír népszavazáson, közölte pénteken Dermot Ahern ír igazságügyi miniszter az RTE közszolgálati adónak nyilatkozva. A miniszter az eredményeket csalódáskeltőnek nevezte.

Az Európai Bizottság tagállamaiban és az uniós intézmények központjában is feszülten várják az eredményt, amely hatással lesz a közösség jövőjére. Az Európai Bizottság vezető szóvivője, Johannes Laitenberg a déli sajtótájékoztatón nem volt hajlandó válaszolni arra a kérdésre, hogy vajon, ha Írországban a nemek kerülnek többségbe, akkor a többi tagország folytassa-e a ratifikációs folyamatot.

Brüsszeli várakozás szerint, amennyiben az írek leszavazzák a Lisszaboni Szerződést, akkor rövid időn belül egy közös német-francia nyilatkozatot adnak ki, amelyben felszólítják a maradék nyolc tagországot, hogy folytassa a ratifikációt. Ez előrevetíti, hogy a Szerződésről nem mondanak le, tehát valószínű, hogy minden korábbi cáfolat ellenére a tagországok hajlandóak lesznek módosításra, amely után Írországban ismét referendumra bocsátják a dokumentumot. A módosítás kiterjedhet például a közös védelempolitikára, amely alól Dublin derogációt kaphat, tehát kimaradhat a közös katonai akciókból.