Ágnes
-1 °C
2 °C

Majális és uniós ünnep egy kalap alatt

2005.04.30. 18:12
A SuperGroup tervei alapján nagyszabású "open air" galériát nyitottak az Erzsébet-híd és a Lánchíd között. Alkalmi zászlódíszítést kapott az Erzsébet híd, a Lánchíd "bulihíddá" alakul, valamint este virtuális lézerhidat "építenek" a két híd között, míg az Andrássy úton nyílik az Európa Sétány illatoszlopokkal, zenélő padokkal.

Szombat estétől vasárnap estig az uniós csatlakozás évfordulóját és a munka ünnepét ötvöző majális helyszíne lesz ismét a budapesti Duna-part és az Andrássy út, mint ahogy országszerte is különféle programokkal ünnepelnek. Az országos rendezvénysorozatot több mint 260 millió forinttal támogatta a Miniszterelnöki Hivatal, a Kormány a fővárosi Európa Sétányra 30 millió, a hidakra 46 millió forintot fordít, a többi program cégek támogatásával jön létre.

Sörhabparty és virtuális lézerhíd


Klikk a képre!

A fővárosban a tavalyihoz hasonlóan az események most is főként a hidakon zajlanak majd. A Miniszterelnöki Hivatal ötletpályázatot hirdetett a budapesti Duna-hidak erre az alkalomra való "felöltöztetésére". A pályázatok közül három ötlet valósul meg: alkalmi zászlódíszítést kapott az Erzsébet híd, a Lánchíd "bulihíddá" alakul, valamint este virtuális lézerhidat "építenek" a két híd között.

Az Erzsébet-hídra feladott "szoknya" és az esti kivilágítás az Európai Unió 25 tagállamának zászlószíneit idézi meg. A hídon a forgalom zavartalanul haladhat. A Lánchidat lampionokkal, világítótestekkel világítják meg este, és két napig csak a gyalogosok kelhetnek át a hídon, valamint a Clark Ádám téren és az Alagútban a "boldog békeidők majálisát" rendezik meg május 1-jén, míg előző este sörhabparty lesz az Alagútban.

Rakpart galéria

A tavalyi "huszáros aktushoz" képest az idei ünneplésben visszafogottabb szerephez jutó SuperGroup tervei alapján nagyszabású "open air" galériát nyitottak az Erzsébet-híd és a Lánchíd között, a budai rakpart forgalom elől lezárt, közel egy kilométeres szakaszán. Több mint ötszáz év, a Magyar Nemzeti Galériában található száz legszebb magyar festményéből állították össze a tárlatot. A képeket műanyag molinóra digitális technikával nyomtatták, este reflektorok világítják meg az óriásplakát méretű képeket.


Klikk a képre!

A vasárnap estig látható képeket a tervek szerint vidéken is bemutatják, a "gyűjtemény" törzsét a nemzeti galériában látható kiállítás apropóján Munkácsy Mihály húsz képe alkotja, de MS mestertől kezdve, Csók Istvánon, Csontváryn, Ferenczyn át Kondor Béláig a legismertebb magyar festőművészek alkotásait vonultatják fel.

Zenélő óriáspadok és illattár

Az Andrássy úton a Kodály körönd és a Munkácsy Mihály utca között nyílik az Európa Sétány. Ebben az évben a kulturális programok mellett a szaglószerveket is próbára teszik. A korzózók huszonöt uniós tagország zenéjével és illatával telhetnek el, miközben megismerkedhetnek az Andrássy úti villák történetével. A neves épületek előtti táblákon rövid leírások, korabeli újságcikkek, fotók mutatják be az Andrássy út legendás történeteit.

Az Európa Sétányt magyar és külföldi művészek teszik a tervek szerint még hangulatosabbá. A sétányon huszonöt - az Európai Uniót szimbolizáló - óriáspadot állítanak föl. A padok egyben művészi installációk is, "kulturális keretei" egy-egy országnak a rájuk jellemző motívumokkal, miközben folyamatosan játsszák az adott ország zenéjét.

A sétányon illatinstallációként "bódító oszlopokat" helyeznek el köralakban, középen a rozmaringos Magyarországgal. Az oszlopok egy-egy uniós országra jellemző illat illóolaját tartalmazzák. Az aromalistát szakértők állították össze olyan fűszer- és gyógynövényekből, amelyek az adott országban flóraelemek, vagy kultusznövények, vagy ízesítők, vagy jelentős gazdasági szerepük van, azaz termesztik ezeket, illetve olajat sajtolnak belőlük. Ausztriát a szegfűszeg, Finnországot a lucfenyő, Franciaországot a levendula, Görögországot a citrom, Hollandiát a fahéj, Szlovákiát a boróka, Ciprust a ciprus illata jeleníti meg majd.