Szilárda
-4 °C
2 °C

Bezáratná Hegyi Gyula az Európai Parlamentet

2007.10.29. 12:38
Egészségre káros mennyiségű azbesztet találtak az Európai Parlament strasbourgi épületeiben. Az anyag többek között tüdőrákot és rosszindulatú mellhártyadaganatot is okozhat. Hegyi Gyula átmenetileg kiiktatná a strasbourgi üléseket.

Sokkal több azbesztet tartalmaznak az Európai Parlament épületei, mint azt korábban feltételezték, derült ki egy, a napokban nyilvánosságra került felmérésből. Mivel az azbeszt rákkeltő hatású, ezért a Parlament részletesebb vizsgálatot kért, és úgy döntött, hogy folyamatosan távolítják el a káros anyagot a strasbourgi épületekből, amelyet havonta csak három és fél napra használnak.

Hegyi Gyula európai parlamenti képviselő szerint ameddig nem tudják pontosan, milyen egészségügyi károsodást okozhat ekkora mennyiségű azbeszt, le kell állítani a strasbourgi üléseket, a felújítás idejére pedig be kell zárni az épületet. A magyar képviselő szerint így nem veszélyeztetnék a dolgozók egészségét, és rengeteg pénzt is spórolhatnának. A több ezer alkalmazott utaztatása Brüsszelből ugyanis évi 50 milliárd forintjába kerül a közösségnek. "A Parlament épülete más veszéllyel is fenyegeti az ott dolgozókat" - tette hozzá Hegyi Gyula. "Pár évvel ezelőtt több megbetegedés után veszélyes legionella baktériumot találtak a melegvíz-hálózatban. Ez a baktérium azért tudott elszaporodni, mert a rendszer csupán négy napon át üzemel".

Az azbesztet épületek szigetelésére és tűzbiztossá tételére használják, de rákkeltő hatása miatt 2005 óta tiltják. Az EU-nak már másodjára okoz problémát az anyag, 1991-ben az Európai Bizottság brüsszeli központját, a Berlaymont palotát kellett mentesíteni az azbeszttől.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!