József, Bánk
-7 °C
0 °C

Irán megegyezett az unióval az atomprogramról

BBC
2003.10.22. 13:49
Több hónapon át húzódó viták és gyanúsítgatások után az iráni kormány beleegyezett, hogy felfüggeszti az atomfegyver előállításához szükséges dúsított uránium előállítását és hajlandó aláírni az atomsorompó-szerződés kiegészítő jegyzőkönyvét, amelynek értelmében a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség bármikor, előzetes bejelentés nélkül ellenőrizheti az ország nukleáris létesítményeit.

Franciaország, Nagy-Britannia és Németország külügyminiszterei tegnapi teheráni látogatásuk során alkudták ki a megállapodást. Az atomprogramot azzal a feltétellel teszi átláthatóvá az iráni vezetés, hogy az Európai Unió a jövőben segíti a polgári célú nukleáris létesítmények építését.

Jack Straw brit külügyminiszter hangsúlyozta, a megállapodás még csak papíron létezik, minden attól függ, hogy mit valósítanak meg belőle. Haszan Rohani, az iráni nemzetbiztonsági tanács vezetője közölte: szeretnék kimutatni békés szándékaikat, de csak addig tartják magukat a megegyezéshez, ameddig az kézzelfogható haszonnal szolgál az ország számára.