Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

'Európa bordélyháza' a cseh-német határon

2004.03.25. 11:09
Embertelen körülmények között, prostitúcióra kényszerítve tengődik legalább ötszáz lány a cseh-német határon. A német bűnbandák "Európa bordélyházává" alakították át Nyugat-Csehországot. A német és a cseh rendőrség együtt próbálja rendezni a helyzetet.
"Európa bordélyházává" válhat a cseh-német határ Csehország uniós csatlakozása után - írja a Prágában megjelenő németnyelvű Prager Zeitung. A bajor rendőrség Furt im Waldban lévő központjának kimutatása szerint a közeli, a határ másik oldalán fekvő 60 ezer lakosú Domazlice járásban hivatalosan 40 nyilvánosház működik, amelyek 500 prostituáltat alkalmaznak - írja a németajkú turisták körében népszerű újság.

Kényszermunkások

A rendőrség ismeretei szerint a nyilvánosházak száma nagyobb, a prostituáltak száma pedig legalább a duplája a hivatalosan bejelentettnek. A hölgyek többsége Romániából és a szovjet utódállamokból származik. Egyharmaduk saját akaratából vállalta a munkát, míg kétharmadukat kényszerítették.

A bordélyok jelentős része német kézben van. Az újság szerint a németek hamis munkaajánlatokkal csalták ki a román lányokat Csehországba. A szabadulni akaró lányokat aztán az "útiköltség" - általában 1500 euró - ledolgozására kényszerítik.

Embertelen körülmények

A cseh-német határ mentén dolgozó prostituáltak többsége embertelen körülmények között él - mondta a lapnak Elisabeth Suttner-Langer, aki humanitárius tevékenységet folytat a lányok érdekében és körében.

"Jelenleg mintegy 700 prostituálttal állunk kapcsolatban, akik mintegy 80 nyilvánosházban dolgoznak. Sokan a szegénység miatt teszik azt, amit tesznek. Eredetileg rövid időre tervezik ittlétüket, de amikor rájönnek, hogy ezzel el tudják tartani családjukat, megadják magukat, beletörődnek sorsukba" - mondta el Suttner-Langer.

A különféle nemi betegségek veszélye igen magas, mert a megelőzésre és a védelemre kevés a pénz.

Megszüntetnék "Európa bordélyházát"

A Prager Zeitung szerint a cseh és a német rendőrség együttműködése javult az utóbbi időben, s több, a régióban tevékenykedő nemzetközi bűnszövetkezetet sikerült már felszámolni. Bajorország és Szászország javaslatot tett a cseheknek a közös fellépésre a szintén elterjedt gyermekprostitúció ellen is. A német hatóságok ugyan dicsérik a csehek hozzáállását, de úgy vélik, ez még kevés ahhoz, hogy a régió megszűnjön "Európa bordélyházának" lenni.

A prostitúció elleni harc terén bizonyos áttörést hozhatna az a tervezett cseh törvény, amely pontosan szabályozni kívánja ezt a tevékenységet. A törvény szigorúan büntetné az illegális prostitúciót, és lehetőséget adna az ellene való szigorú hatósági fellépésre is. Jelenleg Csehországban a prostitúció nem büntethető, s ezért nagyon nehéz ellene fellépni - zárja írását a Prágában megjelenő német nyelvű újság.