Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Pesszimisták vagyunk, és nem félünk a terroristáktól

2006.07.14. 14:10
A magyarok szokásukhoz híven sötéten látják a jövőt, az Európai Unió vetett bizalmuk viszont töretlen, mondta Duránszkai Gábor, a TNS Hungary ügyvezető igazgatója pénteken a Standard Eurobarometer felmérés nemzeti jelentéséről tartott konferencián, Budapesten.

Az Európai Unióban a magyarok a legpesszimistábbak, 55 százalékuk nyilatkozott pozitívan életéről, míg az összes tagállamban ez az arány 81 százalék

A korábbi felmérések eredményeihez hasonlóan 2006 tavaszán is a magyarok bíztak a leginkább az EU intézményeiben, a magyarok 70 százaléka válaszolt igennel arra a kérdésre, hogy bízik-e a közös intézményekben, míg az EU átlag mindössze 48 százalék volt.

A felmérésből kiderült, hogy a magyarok többsége a munkanélküliséget tartja az ország előtt álló legnagyobb problémának, ezt a területet a válaszadók 60 százaléka jelölte, míg az EU-25-ök átlagában ez az arány 49 százalék.

Terrorizmus? Szóra sem érdemes

A magyar válaszadók második legfontosabb problémának a gazdasági helyzetet jelölte meg, ezt a területet a válaszadók 43 százaléka emelete ki, szemben az uniós 23 százalékos átlaggal.

Ugyanakkor a magyar válaszadók a terrorizmus problémáját és a bevándorlás kérdését alig tartották említésre méltónak, mindössze a megkérdezettek 2 százaléka mondta ezeket a területeken problémásnak.

Magyarországon az uniós tagságot előnyösnek tartotta a megkérdezettek 52 százaléka, és ez alig maradt el az EU-tagországban mért 54 százalékos szinttől.

A bővítést már nem annyira támogatjuk

Az Európai Unió bővítésének támogatottsága Magyarországon 66 százalékról 59 százalékra csökkent, de még így is a magyarok támogatják leginkább az unió további bővítését az uniós átlag 45 százalékával szemben. Az ügyvezető felhívta a figyelmet arra, hogy intő jel a csökkenő tendencia.

A konferencián Závecz Tibor, a Szonda Ipsos igazgatója úgy vélekedett, hogy a magyar lakosság belpolitikai szempontok szerint ítéli meg az EU-t.

Az Standard Eurobarometer évente két alkalommal vizsgálja a tagállamok polgárainak véleményét az Európai Unióról, a tavaszi felmérést 25 tagállamban, Romániában, Bulgáriában, Horvátországban, Törökországban és a ciprusi török közösség területén végezték el március 27. és május 1. között. Magyarországon a felmérésre április 4-25. között került sor.