Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

Pesszimisták vagyunk, és nem félünk a terroristáktól

2006.07.14. 14:10
A magyarok szokásukhoz híven sötéten látják a jövőt, az Európai Unió vetett bizalmuk viszont töretlen, mondta Duránszkai Gábor, a TNS Hungary ügyvezető igazgatója pénteken a Standard Eurobarometer felmérés nemzeti jelentéséről tartott konferencián, Budapesten.

Az Európai Unióban a magyarok a legpesszimistábbak, 55 százalékuk nyilatkozott pozitívan életéről, míg az összes tagállamban ez az arány 81 százalék

A korábbi felmérések eredményeihez hasonlóan 2006 tavaszán is a magyarok bíztak a leginkább az EU intézményeiben, a magyarok 70 százaléka válaszolt igennel arra a kérdésre, hogy bízik-e a közös intézményekben, míg az EU átlag mindössze 48 százalék volt.

A felmérésből kiderült, hogy a magyarok többsége a munkanélküliséget tartja az ország előtt álló legnagyobb problémának, ezt a területet a válaszadók 60 százaléka jelölte, míg az EU-25-ök átlagában ez az arány 49 százalék.

Terrorizmus? Szóra sem érdemes

A magyar válaszadók második legfontosabb problémának a gazdasági helyzetet jelölte meg, ezt a területet a válaszadók 43 százaléka emelete ki, szemben az uniós 23 százalékos átlaggal.

Ugyanakkor a magyar válaszadók a terrorizmus problémáját és a bevándorlás kérdését alig tartották említésre méltónak, mindössze a megkérdezettek 2 százaléka mondta ezeket a területeken problémásnak.

Magyarországon az uniós tagságot előnyösnek tartotta a megkérdezettek 52 százaléka, és ez alig maradt el az EU-tagországban mért 54 százalékos szinttől.

A bővítést már nem annyira támogatjuk

Az Európai Unió bővítésének támogatottsága Magyarországon 66 százalékról 59 százalékra csökkent, de még így is a magyarok támogatják leginkább az unió további bővítését az uniós átlag 45 százalékával szemben. Az ügyvezető felhívta a figyelmet arra, hogy intő jel a csökkenő tendencia.

A konferencián Závecz Tibor, a Szonda Ipsos igazgatója úgy vélekedett, hogy a magyar lakosság belpolitikai szempontok szerint ítéli meg az EU-t.

Az Standard Eurobarometer évente két alkalommal vizsgálja a tagállamok polgárainak véleményét az Európai Unióról, a tavaszi felmérést 25 tagállamban, Romániában, Bulgáriában, Horvátországban, Törökországban és a ciprusi török közösség területén végezték el március 27. és május 1. között. Magyarországon a felmérésre április 4-25. között került sor.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!