Klaudia
-3 °C
3 °C

Visszaesett a Fidesz a Mediánnál

2004.05.19. 08:10
Öt százalékponttal csökkent a Fidesz támogatottsága az európai parlamenti választás előtt. Az ellenzéki párt még így is 13 százalékkal vezet a szocialisták előtt. Az Európai Parlamentbe a két nagy párt mellett az SZDSZ küldhet még képviselőt.
Alacsony részvétel várható az európai parlamenti választásokon - derült ki a Medián legfrissebb közvélemény-kutatásából. A felmérés szerint a pártot választó biztos szavazók 51 százaléka a Fideszt, 38 százaléka az MSZP-t támogatná. Az SZDSZ hét, az MDF három százalékon áll.

A korábbi hónapok méréseivel szemben jelentéktelenné vált a részvételi arány a választás kimenetele szempontjából. Eddig úgy tűnt, hogy az alacsonyabb részvétel a kormánypártoknak kedvez, májusra azonban kiegyenlítődött a két politikai oldal támogatóinak részvételi hajlandósága. Változás történt azonban a pártok támogatottsága - a Fidesz öt százalékponttal visszaesett, az MSZP-é két pontot emelkedett.

A Medián mérése szerint a választásra jogosultak alig negyvenhárom százaléka biztos pártválasztásában és jelezte biztosra részvételi szándékát is.

A közvélemény-kutató május 7-10. között, a magyar felnőtt lakosságot reprezentáló 1200 ember megkérdezésével készítette felmérését. A minta hibáit súlyozással korrigálták, így az pontosan tükrözi a felnőtt lakosság településtípus, kor, nem és iskolai végzettség szerinti összetételét.