Ágnes
-1 °C
2 °C

Nem reális Románia 2007-es csatlakozása

2004.04.16. 11:55
Kétségbe vonja Románia 2007-es EU-csatlakozásának realitását a The Economist brit gazdaságpolitikai folyóirat pénteki száma, amely szerint Lengyelország példája elriaszthatja az uniót újabb "nagy, de szegény és agresszív országok" korai felvételétől.
A vezető brit hetilap elemzése szerint az EU-bizottság továbbra is lezárhatónak tartja 2005-ig a felvételi tárgyalásokat Romániával. Senki nem gondolja azonban, hogy ennek nagy kiterjedésű, szegény országnak, amelynek fejenkénti jövedelme az EU-átlag 10 százaléka, akár 2005-re, akár 2007-re hatékony kormányzata, megbízható bírói kara, fejlett piacgazdasága lesz, valamint nagy gyakorlata az uniós jog alkalmazásában.

Ceausescu "tanítványai"

A cikk szerint csak a román jogrendszer korszerűsítéséhez mintegy másfél ezer bíró kitaníttatása szükséges, emellett a jogrendszer függetlenségének elvét "is bele kell vésni mind a bírók, mind a politikusok agyába, ami a legjobb esetben is inkább 5-10, semmint 1-2 évi munka".

A kormányzati tevékenységet nyíltabbá és elszámoltathatóbbá kell tenni, és ez nemigen várható el olyan politikusoktól, akik "zömmel Ceausescu alatt tanulták a szakmát" - áll a The Economist cikkében.

Tejüvegzseb

A jobb átláthatóságra főleg a közpénzek elköltésében van szükség, mert ezeket a pénzeket "még mindig lojalitás vásárlására és zsebek kibélelésére használják".

Decemberben például Románia nem is bajlódott pályázat kiírásával, amikor az erdélyi autópálya építésének 2,5 milliárd dolláros szerződését odaadta az amerikai Bechtel cégnek. Ennek a nagyvonalú gesztusnak nem elsősorban a közlekedési hálózat fejlesztése volt a célja, hanem inkább a kormányzat támogatásának erősítése a helyi magyar kisebbség körében, és néhány amerikai barát megvásárlása - írta a pénteki The Economist.

Kínkeserves megemésztés

Az idei bővítés során az EU rugalmas volt a csatlakozó országokkal, amelyek közül legalább kettőnek az igazságszolgáltatási rendszerében súlyos hiányosságok vannak, néhány másikban - főleg Lengyelországban - pedig veszélyes populisták kerülhetnek hatalomra. Arra a kérdésre, hogy Románia miért ne számíthatna hasonló nagyvonalúságra, éppen az a válasz, hogy az EU ennyi rosszul felkészült ország felvételének kínkeserves megemésztése után nem fog sietni újabb hasonló tapasztalatok szerzésével - áll a The Economistban.

Az elemzés szerint a Lengyelországgal máris megvívott összecsapások megmutatták a nagy, de nagyon szegény országok felvételének kockázatait: az ilyen országok agresszívvé válnak, tartva attól, hogy mások kihasználhatják gyengeségüket.