Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Tovább titkolózhatna Svájc

2004.05.17. 12:09
Kompromisszumos megállapodással zárulhat Svájc és az EU jogvitája. Az ország tagja lehet a schengeni egyezménynek, és még a banktitok intézményét is fenntarthatja. Cserébe harmincöt százalékos kamatadót ró ki az uniós polgárok bankbetétjeire és évi 650 millió euróval támogatja az unió gazdasági és szociális kohézióját.
Kompromisszumos megoldást találtak a felek az EU és Svájc jogvitájára. A semleges ország tagja lehet a schengeni egyezménynek, cserébe 35 százalékos kamatadóval terheli meg az uniós állampolgárok Svájcban tartott bankbetétjeit. Az egyezmény értelmében továbbra is fenntartható a banktitok hagyománya.

Titokban adóznak

A megállapodás-tervezet szerint Svájc továbbra sem lesz köteles átadni az adózással kapcsolatos információkat. Ugyanakkor vállalta, hogy elfogadja az EU-nak a megtakarításokra kirótt adókról szóló direktíváját, és 35 százalékos adót ró ki az EU polgárok svájci bankokban tartott pénzének kamatjövedelmére.

Az EU tagországok egyébként hasonló jogokat biztosítottak Luxemburgnak is, vagyis a kis országnak nem kell semmi olyan, a banktitokra vonatkozó jogszabályt megváltoztatnia, amely tartalmát tekintve azonos kiváltságokat jelent a Svájc számára engedélyezettekkel.

Svájc mindemellett kötelezettséget vállalt arra, hogy öt éven át 650 millió eurót fizet az EU-nak, segítendő a kibővített unió gazdasági és szociális kohézióját.

Sokakon bukhat

A svájci szövetségi kormány a napokban ül össze megtárgyalni a szerződést, amelyet a május 19-i EU-Svájc csúcstalálkozón alá is írhatnak. Az EU egyes tagországai elégedetlenek a kialkudott kompromisszummal. Formális kikötést a dán, a holland, a svéd és a finn EU-követ fogalmazott meg. Az International Herald Tribune értesülései szerint még Franciaország is hezitál.

A tervek szerint a szerződés jövő év elején lép életbe, de még a svájci parlament is késleltetheti a folyamatot. A négy politikai párt közül három egyetért a megállapodással, a negyedik viszont népszavazást írna ki. Svájcban széles körben alkalmazzák a népszavazást politikai kérdések eldöntésére.