Régi motorosok és határon túliak a Fidesz EP-listáján

2014.05.15. 11:40
A határon túlról erősít a Fidesz az Európai Parlamentben.

A magyar kormánypárt az előrejelzések szerint 10-12 helyre számíthat a májusi EP-választáson. Jelenleg 14 képviselőjük van az Európai Parlamentben, közülük távozni fog a szociális kérdésekben aktív Őry Csaba, a mezőgazdasági kérdésekben képzett Glattfelder Béla és Bánki Erik. Nem lesz ott a következő EP-ben az egyetlen magyarországi roma képviselő, Járóka Lívia sem.

Még öt évet!  

A Fidesz EP-listáját Pelczné Gáll Ildikó vezeti, aki az elmúlt években az EP-ben a gazdasági bizottságban serénykedett. Hogy pontosan mit és hogyan, arról keveset lehetett hallani Magyarországon, de tény, hogy Pelczné rengetegszer, csaknem 400 alkalommal szólalt fel a parlament plenáris ülésén.

A második helyezett Szájer József, aki még 2004-ben a Fidesz belső köreiből szorult ki Brüsszelbe, hogy aztán 2011-ben az új magyar alaptörvény szerzőjeként térjen meg Orbán Viktor jobbjához. Szájer, aki azóta már törölt blogbejegyzésében azt írta, hogy Budapest és Brüsszel, illetve Strasbourg között ingázva az iPadjén alkotta meg az új alkotmányt, a hírek szerint az Európai Néppárti Frakció igen fontos embere. Ő felel a frakció jogalkotási munkájának és szavazásainak előkészítéséért, és állítólag nem kis szerepe volt abban, hogy a Néppárt az elmúlt években kitartott az egyre több kritikával illetett és egyre kínosabbá váló Fidesz mellett. Szájer egyébként még azzal tűnik ki képviselőtársai közül, hogy az előző ciklusban 100-ból 99-szer együtt szavazott a frakciójával, miközben a Fidesz folyamatosan azt hangsúlyozta, hogy ha kell, határozottan szembemennek az európai trendekkel a magyar érdekek képviseletében.

Deutsch Tamás
Deutsch Tamás
Fotó: Illyés Tibor

A negyedik helyen a nélkülözhetetlen Twitter-huszárrá vált Deutsch Tamást találjuk. Róla talán a Fideszben is úgy gondolták, mindenkinek jobb, ha a bűnös Nyugaton marad. Deutsch egyébként a serény twitterezés mellett az EP Költségvetés-ellenőrzési Bizottságában dolgozott, és öt parlamenti jelentést is írt. Főnökéhez hasonlóan az ő hobbija is a labdarúgás, de saját csapat és stadion híján kénytelen az MTK-val beérni.

Az ötödik Gyürk András, a Fidesz EP-delegációjának vezetője, aki az elmúlt években a Fidesz kampányigazgatója volt. Statisztikáink szerint Gyürk kifejezetten keveset szerepelt az EP-ben, de ennek oka valószínűleg az, hogy ő felel a párt országgyűlési és európai parlamenti kampányainak lebonyolításáért is.

Befutó helyen van Gál Kinga is, aki az elmúlt öt évben nagyon sokat dolgozott – a Fidesz értelmezésében – Magyarország megvédésén. Tagja volt annak a szakbizottságnak, melyben Rui Tavares zöldpárti portugál képviselő is ott ült, és igyekezett védeni a kormány becsületét. Gál fellépését némileg árnyalja, hogy az előző ciklusban számtalan alkalommal ő maga teregette ki a belpolitikai szennyest, szólalt fel a Gyurcsány-kormányt támadva az EP plenáris ülésén, vagy szervezett kiállítást a parlamentben a 2006-os rendőri túlkapásokról.   

A listán befutó helyen szereplő egyetlen igazán új név Erdős Norberté. A Fidelitas-alapító kormánymegbízott angolul és oroszul beszél a honlapja szerint, a dél-alföldi régiót képviseli.

Nemzeti vonások

A Fidesztől megszokhattuk, hogy mostanában minden, amit csinál, az „nemzeti”. Ez alól az európai parlamenti listájuk sem kivétel. A lista attól nemzeti, hogy bejutó helyet kapott rajta az erdélyi, a kárpátaljai és a vajdasági magyarság egy-egy képviselője, illetve a hetedik helyen szerepeltetett, Nagy-Britanniában tanító Schöpflin György hirtelen a magyar diaszpóra fő képviselőjévé lépett elő.

A határon túli magyar közösségek képviselete kapcsán az első furcsaság a lista harmadik helyén álló Tőkés László jelölése. Tőkés pártja, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács biztosan nem éri el az ötszázalékos választási küszöböt Romániában. A pletykák szerint Tőkés kizárólag az Orbán Viktorral ápolt jó kapcsolatának köszönheti a jelölést. Más nem is nagyon indokolja az indítását, hiszen ha a Fidesz valóban a romániai magyarság képviselőit szerette volna előnyben részesíteni, akkor a Tőkésnél jóval nagyobb támogatottságot élvező RMDSZ politikusai közül jelölhetett volna valakit. Ráadásul a romániai magyarok képviselői 2007 óta saját jogon is tagjai az EP-nek, Tőkés pont az RMDSZ támogatásával került be, csakhogy azóta összeveszett korábbi szövetségeseivel.

Szintén rendhagyó húzás a kárpátaljai és vajdasági magyar politikusok jelölése. Itt viszont már logikusan hat a Fidesz érvelése, miszerint az Európai Unió határain kívül rekedt két magyar közösség érdekeit képviselni akarják az uniós intézményekben is. Kárpátalját – a lista 9. helyén – Bocskor Andrea, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola tanára, Vajdaságot – a 10. helyen – Deli Andor a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) tagja. A szlovákiai választási előrejelzések szerint szintén bejutási küszöb alatt teljesítő Magyar Közösség Pártjából (MKP) Gubík László szerepel a Fidesz listájának jelképesnek számító 21. helyén.  • Bérelnék
  • Bankszámla