Keményen nekiment az EU az internetadónak

2014.10.28. 14:23 Módosítva: 2017.01.27. 01:48
Mind elméletben, mind kivitelezésében borzasztó ötlet a magyar internetadó, nyilatkozta Ryan Heath, az Európai Bizottság digitális ügyekért felelős tárcájának szóvivője.

Az internetadóról szóló javaslatot még épphogy csak benyújtották az Országgyűlésnek, az Európai Bizottság szaktárcája máris hangot emelt ellene. Nagyon ritka, hogy az Európai Unió végrehajtó és felügyelő testületének hivatalos képviselője ilyen korán és ilyen kemény véleményt nyilvánít egy tagállami döntéssel kapcsolatban.

„Nem az a kérdés, hogy az internetadó kivetése törvényes-e, vagy sem – mondta Ryan Heath a Bizottság kedd déli sajtótájékoztatóján, újságírói kérdésre válaszolva. – Ez a javaslat a magyar kormány nyugtalanító viselkedésének és törvényhozási gyakorlatának egy újabb eleme.” 

Neelie Kroes, a digitális piacot felügyelő európai biztos nagyon rossz véleménnyel van az új adónemről. „Neelie Kroes azzal töltötte az elmúlt öt évet, hogy minél több ember számára elérhetővé tegye a digitális erőforrásokat. Nagyon nem jó ötlet lelökni az embereket az internetről egy olyan adó kivetésével, ami nem is működőképes” – magyarázta Heath. Hozzátette, hogy mivel az internet egy globális erőforrás, az volna a legkevesebb, hogy egy kormány legalábbis európai szinten tárgyalja meg egy ilyen ötlet kivitelezését, és nem kezd egyoldalú akcióba.

A végső döfést akkor vitte be a szóvivő, amikor rámutatott, hogy Magyarország az egyik leggyengébb láncszem az európai erőfeszítéseket tekintve: „Magyarország szinte az összes digitális gazdasági mutatóban az EU-átlag alatt teljesít. Ebben a tagállamban adót kivetni a digitális piacra különösen rossz ötlet.” 

A hétvégi tüntetéssel kapcsolatban kiemelte, hogy tudomása szerint az internetadó ellen tiltakozók legnagyobb része békés szándékkal vonult az utcára. Külön emlékeztetett rá, hogy az Egyesült Államok követségének ügyvivője is jelen volt az eseményen.

A cikket a Facebook-oldalunkon kommentelheti.