Vida Ildikó félreértette

2014.11.06. 16:28 Módosítva: 2014.11.06. 16:56
Az adóhatóság elnöke szerint Magyarország hozza az EU-s átlagot áfabehajtásban. Az Európai Bizottság szerint nem.

Az Egyesült Államokból korrupció gyanúja miatt kitiltott Vida Ildikó NAV-elnök az mno.hu-nak adott szerdai interjújában arról beszélt, hogy Magyarország az EU-s átlagot hozza az elbukott áfabehajtás mértékében. Utánaszámoltunk, az Európai Bizottság is utánaszámolt, és kiderült: 2011-ben és 2012-ben is sokkal többet vesztettünk az EU-s átlagnál. Idén azonban sokat javulhat a helyzet.

"Az áfarés a beszedhető és a ténylegesen beszedett áfa közötti különbözetet jelenti” – magyarázta az adóhatóság elnöke. „Ez Magyarország esetében 2011-ben és 2012-ben még ezermilliárd forint körüli összeg volt, most pedig azt írta le az Európai Bizottság, hogy 2013-ban már csak 900 milliárd forint volt a különbözet. S hogy ez magyar jelenség lenne? Nevetséges. […] Magyarországon az áfarés 25 százaléknyi, ami hozza az európai átlagot. Romániában 44 százalékos, Szlovákiában 39 százalék. Hol van hát az a nagy magyar áfabotrány, hol?"

unnamed (1).png
Fotó: Európai Bizottság

A Bizottság idevágó tanulmánya, melyről múlt héten mi is beszámoltunk, egyértelműen jelzi: az áfarés EU-s átlaga mindkét idézett évben 16 százalék volt. Hogy nehogy félreértsünk valamit, rákérdeztünk az adatokra Európai Bizottságnál is. Az EB adózásért felelős szóvivője, Daniel Rosario az EUrologusnak megerősítette: a legújabb kimutatás szerint a magyarországi áfarés három éve 24 százalék volt, két éve pedig 25 százalék. A kilencedik legnagyobb a vizsgált huszonhat tagállam közül. 

A kelet-közép-európai régióban jól teljesít Magyarország, ami az ÁFA-beszedés hatékonyságát illeti: csak Szlovéniában, Bulgáriában és Csehországban kisebb a rés, mint nálunk. A lengyelekkel azonos szinten állunk.

A 2013-as adatokról még nem tudósít a tanulmány. A szakértők szerint a pénztárgépek idei online bekötése megnöveli majd az ezévi áfa-bevételeket, és a következő időszakban lényegesen jobb eredményekre számíthatunk.

A kitiltási botrány eddigi állomásai: