Brüsszel üzeni: harcoljon a kormány a korrupcióval

2016.05.18. 16:59
Az oktatással, a szociális ellátással és a közmunkaprogrammal is gondok vannak, írta az Európai Bizottság a magyar kormánynak.

Megjelentek az Európai Bizottság szokásos országspecifikus ajánlásai, amelyekkel a következő egy-másfél évre gazdaságpolitikai iránymutatást nyújt a tagállamoknak.

Miért okoskodik itt Brüsszel?

Az Európai Bizottság az uniós gazdasági kormányzás részeként minden évben küld ajánlásokat az összes tagállamnak (kivéve azoknak, amelyek épp mentőcsomagot kapnak). Gyakorlatilag csak akkor kockáztat büntetést egy ország, ha túl magas a költségvetési hiánya – azaz hogy mennyivel ad ki az állam több pénzt, mint amennyit beszed – és nem tudja kimagyarázni különleges körülményekkel. Bár többen arra számítottak, hogy most Spanyolország és Portugália nem ússza meg bírság nélkül, mégis haladékot kaptak.

Az ajánlások kiadása előtt megvizsgálták a tagállamok helyzetét. Az idei országjelentés alapvetően kedvező képet adott Magyarországról, amely kiegyensúlyozott, de mérsékelt növekedési pályán halad, miközben a költségvetési hiányt és az államadósságot is sikerült leszorítani. Ugyanakkor több problémát is felsoroltak, különösen az oktatással és a korrupció kezelésével voltak kritikusak.

Jobban kellene harcolni az adósság ellen

Magyarország azok között van, akiknél nem állapítottak meg egyensúlytalanságokat, azaz a kormány messze van attól, hogy megbüntessék. A Bizottság szerint viszont nagy a veszély, hogy lecsúszunk a megígért adósságcsökkentési pályáról, és akár az uniós szabályokat is megsérthetjük, ezért – tavalyhoz hasonlóan – további intézkedéseket javasol. Magyarán visszább kellene fogni a költségvetési kiadásokat és/vagy növelni a bevételeket. Idén a bruttó nemzeti össztermék 0,3 százalékával, jövőre 0,6 százalékkal kellene kiigazítani a büdzsét.

Magas korrupciós kockázatot látnak

A közbeszerzések átláthatóságánál szintén csak korlátozott a haladás. Örülnek annak a kormány által előszeretettel hangoztatott ténynek, hogy elsőnek ültettük át az uniós közbeszerzési irányelvet, de azt csendben hozzáteszik, hogy még meg kell vizsgálni, valóban megfelel-e a magyar jogszabály az EU-snak (az elfogadás után többször is puhítgattak a törvényen). A Bizottság szerint továbbra is magas a korrupciós kockázat, ráadásul

a kiszámíthatatlan szabályozási változtatások és adminisztrációs terhek gátolják a magáncégeket és -befektetéseket.

Élénkíteni kellene a versenyt, különösen a kiskereskedelemben, mert az árrések (vagyis hogy mennyivel többért adják el az üzletek a termékeket, mint amennyiért megveszik) a harmadik legmagasabbak Magyarországon és folyamatosan emelkednek.

Szokás szerint a különadók kivezetését kérik

A bankok annak ellenére sem hiteleznek, hogy viszonylag sok tőkéjük van, bár még mindig sok a nem fizető adós. Az Európai Bizottság abban is veszélyt lát, hogy az államnak magas a tulajdonrésze a bankokban. Brüsszelben elismerik, hogy a pénzintézeteknél mérsékelték az ágazati különadókat, de azok még mindig akadályozzák a befektetéseket, ezért további csökkentés kellene. Az adóéknél (azaz hogy a cégeknek egy alkalmazott után mennyit kell fizetnie az államnak) szintén javult a helyzet, de célzottabbá kellene tenni, hogy a szegényebbeket segítse.

Igazítani kellene a szociális ellátáson

A közmunkaprogrammal azt tartják a legnagyobb bajnak, hogy a résztvevők ördögi körbe kerülhetnek, mert nem segítik őket vissza a munkaerőpiacra. Inkább segíteni kellene és más intézkedésekre – például képzésre – is hangsúlyt kellene helyezni, hogy más állást találjanak a munkanélküliek. A szociális programokon és a munkanélküli ellátáson szintén javítani kellene, mert utóbbi a legrövidebb Európában és átlagosan még arra se elég, hogy valaki helyet találjon magának.

Az ajánlások a magyar oktatással is foglalkoznak. A fejlett országokból álló OECD felmérésein a magyar gyerekek az uniós átlag alatt teljesítenek, egyre csak nő a gyengék aránya, ráadásul sehol nem határozza meg a teljesítményüket a társadalmi háttér és az iskola helye, mint más tagállamban. Különösen a romákat veszélyezteti a leszakadás, csak a bölcsődékben javult jelentősen a helyzet.  A szakképzés tervezett átalakítása pedig az Európai Bizottság szerint még rugalmatlanabbá teheti az amúgy is nehezen átjárható rendszert.

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán!