Az oktatási államtitkár Brüsszelbe utazik CEU-ügyben

2017.04.07. 13:31 Módosítva: 2017.04.07. 14:38
Palkovics László kedden az Európai Bizottságban tárgyal a felsőoktatási törvényről.

A felsőoktatásért felelős államtitkár, Palkovics László kedden Brüsszelbe látogat, és találkozik az Európai Bizottság első alelnökével, Frans Timmermansszal, valamint az oktatási biztossal, Navracsics Tiborral.

Egy nappal azután, hogy nyilvánossá vált a felsőoktatási törvényt módosító javaslat, amely elsősorban a Közép-európai Egyetemet (CEU) hozza nehéz helyzetbe, Frans Timmermans már szóba is hozta az ügyet az Európai Bizottság politikai vezetésében.

Az EU ellenőrző testülete, az Európai Bizottság azóta vizsgálja a törvényt. Az első nemhivatalos véleményükben arra jutottak, hogy az Európai Uniónak nincsen joghatósága abban, hogy a tagállamok milyen feltételekkel akkreditálnak felsőoktatási intézményeket és képzéseket.

Viszont az új törvény korlátozhatja a kutatás és az oktatás szabadságát. Az Európai Unió Magyarország által is jóváhagyott Alapjogi Chartája hangsúlyozza az oktatáshoz való jogot, valamint a művészetek és tudományok szabadságát.

Jean-Claude Juncker, a testület elnöke csütörtökön azt mondta: nem tetszik neki a döntés, amivel elfogadták a felsőoktatási törvény szigorítását. A kutatási tárcát vezető portugál Carlos Moedas biztos – Frans Timmermans egyetértésével – arra szólította fel a magyar hatóságokat, hogy tartózkodjanak az olyan döntésektől, amelyek korlátozzák a tudományos és egyetemi szabadságot, Magyarország egyetemi jó hírét és a kapcsolatait más uniós partnerekkel.

Navracsics Tibor azt mondta, a Közép-európai Egyetem egyike a legfontosabb felsőoktatási intézményeknek az egész európai felsőoktatási térségben, és fontosnak tartja, hogy az esetleges szabálytalanságok korrekciója után zavartalanul folytathassa működését Budapesten.

Palkovics László kedden az InfoRádióban kitartott amellett, hogy az új felsőoktatási törvény nem érinti a Közép-európai Egyetemet (KEE). Az viszont a kezdetek óta kérdéseket vetett fel, hogy az intézmény az Egyesült Államokban is be van jegyezve Central European University (CEU) néven, Amerikában mégsem kínál képzéseket. Hozzátette: veszteségként értékelné, ha az egyetem elhagyná Magyarországot.

Az államtitkár látogatásának másnapján, szerdán tárgyalják az uniós biztosok először hivatalosan a törvénymódosítást és a következményeit a magyar és az európai oktatásra.

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán !