Juncker vacsorával várja Orbánt Brüsszelben

2017.10.18. 19:00
A kelet-nyugati feszültségek enyhítése érdekében a Visegrádi Négyek kormányfőit látja vendégül a Bizottság elnöke.

Szerda este vacsorával várja Jean Claude Juncker az Európai Tanács ülésére ideérkező visegrádi államok kormányfőit a Bizottság brüsszeli épületének felső emeletén, ezzel is bizonyítva, hogy igyekszik jó hangulatot teremteni az csütörtökön kezdődő EU-csúcsra a keleti tagállamok és a Bizottság között. Ez lesz az első alkalom, hogy Juncker ebben a formában találkozik Bohuslav Sobotka cseh, Beata Szydlo lengyel, Orbán Viktor magyar és Robert Fico szlovák kormányfővel.

Hogy a miniszterelnökök és Juncker mit fogyaszt majd az asztalnál, azt még Margaritis Schinas, a Bizottság mindig szűkszavú szóvivője sem tudta megmondani, cserébe az este témáiról is csak általánosságban beszélt. A találkozót brüsszeli magyar diplomáciai források szerint is igen kötetlenre tervezik, amin a tanácsülés, ill. a Juncker évértékelőjében elhangzott, Európa jövőjére vonatkozó témák kerülhetnek elő.

Nem zárható ki ugyanakkor, hogy szóba kerüljön az a magyar igény, hogy az EU járuljon hozzá a déli határra épített kerítés költségeihez, amiről Orbán Viktor és Jean Claude Juncker sűrű levelezést folytattak szeptemberben.

A vacsorameghívást, amit meglepő gesztusként értékelt egy névtelenséget kérő diplomata az EUobservernek, egy újabb próbálkozás arra, hogy megpróbálják csökkenteni a keleti és nyugati tagállamok közötti egyre látványosabb megosztottságot.

Juncker már a szeptemberben megtartott évértékelő beszédében is utalt arra, hogy a Bizottság törekszik a korábbinál nagyobb figyelmet szentelni az újonnan csatlakozott országoknak. A Bizottság korábban bejelentett, az EU-ban kapható élelmiszerek eltérő minőségének megszüntetésére irányuló intézkedései is ennek a gesztusnak a részét képezik.

Diplomáciai forrásokból úgy értesültünk, hogy a Tanács ülésén közeledhetnek a tagállamok álláspontjai az un. kiküldetési irányelvet illetően is, amit nyugat európai vezetők, élükön Emanuel Macronnal a munkavállalók jogainak megerősítéseként, a keleti tagállamok politikusai viszont az onnan érkező dolgozók visszaszorításaként értékelnek.

Más ügyekben azonban egyelőre áthidalhatatlannak tűnnek a nézetkülönbségek. Ilyen a menekültek elhelyezésének kérdése, a többsebességes Európa gondolata vagy a jogállamiság kérdése, amivel kapcsolatban lengyel és magyar vezetők is az EU-s intézmények részéről alkalmazott kettős mércéről beszélnek.

Szóljon hozzá az EUrologus    Facebook-oldalán  !