Mostantól lehet jelentkezni az uniós vonatozásra

2018.06.12. 11:48 Módosítva: 2018.06.12. 13:14
Két héten át fogadják a jelentkezéseket a DiscoverEU weboldalán.

Kedd déltől június 26-áig lehet jelentkezni az Európai Unió utazási programjára, a DiscoverEU-ra. Az akcióban az EU kifizeti a vonat-, busz-, hajó-, vagy kivételes esetben repülőjegyét a jelentkező fiataloknak egy európai célállomásra és vissza.

A DiscoverEU magyar nyelven is elérhető oldalán lehet jelentkezni. Azok vehetnek részt a programban, akik 1999. július 2. és 2000. július 1. között születtek, és valamelyik európai uniós ország állampolgárai.

 

Az európai kulturális örökség a téma

A jelentkezők közül az Európai Bizottság által kijelölt zsűri választ majd. Magyarországról legalább háromszázan férnek be az első pályázati körbe, amelyben egész Európából 15 ezer fiatal vehet részt.

„Mivel idén a kulturális örökség európai évét ünnepeljük, előnyt élveznek azok az úticélok, amelyek a kulturális örökség európai évének valamilyen kitüntetett céljai” – magyarázta május elején az EUrologusnak Navracsics Tibor, az ifjúságpolitikáért felelős uniós biztos.

„A jelentkezéskor lesz például egy kvíz, az európai kulturális évhez kötődő, nem nagy tudást igénylő, de mégis egy alapvető tájékozottságot azért feltételező kérdéssor – mondta a biztos. – Mivel nagyon sok pályázóról van szó, és nem akarjuk nehéz kérdésekkel terhelni vagy akadályozni a jelentkezést, ezért előfordulhat, hogy holtverseny alakul ki a rangsorolás után.” Ezeknek a holtversenyeknek a feloldására beillesztenek olyan kérdéseket is, amelyekre a válasz egy becslésen alapuló szám lesz, avatott be minket a részletekbe Navracsics Tibor.

Az EU-biztos az Európai Néppárt frakcióvezetőjével, Manfred Weberrel közösen beszélt a DiscoverEU-ról kedden délelőtt. Navracsics Tibor az Európai Bizottságban karolta föl a kezdeményezést, Manfred Weber pedig egyike volt azoknak a képviselőknek, akik az Európai Parlamentben támogatták a programot. Az angol nyelvű interjút itt lehet megnézni.

Ujhelyi: 9 milliárd forintból minden magyar 18 éves kaphatna vonatjegyet

A DiscoverEU ötletét az Európai Parlament másik nagy frakciójából, a szociáldemokrata képviselőcsoportból is támogatták. Ujhelyi István MSZP-s képviselő évek óta menedzseli az uniós vonatozással kapcsolatos szakmai és politikai munkát az EP-ben.

„Ez a program nem pusztán az európai, és így a magyar fiatalok ingyenes utazásáról szól, hanem az európai közösség megerősítéséről, egymás kultúrájának megismeréséről és jobb elfogadásáról – mondta az EUrologusnak Ujhelyi István. – Büszke vagyok arra, hogy elsőként karoltam fel ezt a kezdeményezést és kísértem végig a megvalósulásig egyfajta mentorként. Sokunk munkájának eredménye és mindannyiunk sikere.”

„Kiemelten fontos, hogy minél több magyar fiatalhoz eljusson ennek a programnak a híre, ezért saját magam is tájékoztató kampányba kezdtem az érintett korosztályt elérő platformokon – tette hozzá a képviselő. – Szorgalmazom, hogy a magyar kormány fordítson költségvetési támogatást arra, hogy mind többen megismerkedhessenek ezzel a lehetőséggel; sőt, legyen állami forrás arra, hogy a meglévő magyar kvótát még jobban ki tudjuk bővíteni. Ahhoz, hogy minden 18. életévét az adott esztendőben betöltő magyar fiatalnak jusson ingyen InterRail-bérlet, körülbelül 9 milliárd forintra lenne szükség.”

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán !  • Hírek
  • Csok