Orbán: A Sargentini-jelentésen mindenki csak nevet

2018.09.20. 11:59 Módosítva: 2018-09-20 14:03:28
Semmi szükség arra, hogy a Frontex védje helyettünk a magyar határt, és ne büntessük a briteket a brexit feltételeivel, nyilatkozta a miniszterelnök az uniós csúcstalálkozóra menet.

„Semmi szükség arra, hogy a Frontex védje helyettünk a magyar határt” - mondta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Salzburgban, adta hírül az MTI.

A kormányfő az osztrák városban az uniós állam- és kormányfők csúcstalálkozójára érkezve újságíróknak kifejtette: van egy javaslat az Európai Bizottság részéről, és ez azt mondja, hogy „ha baj van, akkor a nemzeti hatásköröket vegyék el a tagállamoktól, és a határvédelmet az unió menedzselje”.

Az Európai Bizottság múlt héten nyújtotta be a javaslatát a nemzeti kormányoknak és az Európai Parlamentnek arról, hogy bővítsék az uniós Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség, a Frontex személyi állományát és erősítsék meg a hatásköreit a külső határok ellenőrzésében.

A javaslat alapján egyelőre nem teljesen világos, hogy a tervezett reform után az ügynökségnek mi lenne a pontos jogi helyzete és hatásköre a határvédelemben. A szöveg több biztosítékot is tartalmaz arra, hogy a Frontex csak a nemzeti hatóságokkal együttműködve, azok beleegyezésével járhat el. Viszont például tartalmaz egy olyan részt, amelyik felhatalmazná az Európai Bizottságot, hogy saját hatáskörében is tehessen lépéseket a határok védelmében, ha az egyik, külső határ menti tagország nem lenne képes ellátni ezt a feladatot.

Több ország is felvetette a kérdést, hogy az új szabályok mennyire jelentenék a nemzeti szuverenitás korlátozását.

Saját javaslatunk van

A magyar kormány alternatív megoldással állt elő. Orbán Viktor átadta az EU-s miniszteri tanács soros elnökének, Ausztriának is azt a javaslatot, amelyet már Bulgáriának átnyújtottak, és amely ezt a problémát oldja meg, de nem a tagállamok ellenében, hanem úgy, hogy „a tagállamoknál maradhat a védekezés joga” – ismertette a miniszterelnök.

A kormányfő úgy fogalmazott, „szép dolog a Frontex, de a Frontex életében még soha egyetlen méter határt sem védett meg, mi meg több száz kilométert”. Semmi szükség arra, hogy „ők védjék helyettünk a magyar határt, nem beszélve a szuverenitás elvi kérdéseiről” - jelentette ki a miniszterelnök.

Orbán Viktor elmondta: emellett kell ma kiállni, és „többen vagyunk mi, akik ezt ellenezzük”. „Egyelőre a papírforma mellettünk van” - tette hozzá.

Ne büntessük a briteket

A Brexitet illetően a miniszterelnök kiemelte: Magyarország azok közé tartozik, akik szerint nem kellene megbüntetni a briteket. „Fair Brexitre és jó együttműködésre van szükség Nagy-Britannia és az Európai Unió között a jövőben” - fogalmazott.

Donald Tusk, a csúcstalálkozók állandó elnöke szerdán aggodalmát fejezte ki, hogy fél évvel a brit kilépés dátuma előtt még mindig nincs megállapodás a legfontosabb kérdésekről: mi lesz az ír-brit határ sorsa az Ír-szigeten, és mi lesz az EU és Nagy-Britannia jövőbeli kapcsolatának a jogi alapja.

A brit miniszterelnök javaslatának néhány eleme jó irányba mutat, például, hogy Nagy-Britannia szeretne a jövőben is együttműködni a külpolitikában és a védelempolitikában, tette hozzá Donald Tusk. „Több remény látszik [a megállapodásra], viszont egyre kevesebb az idő” – fogalmazott. Továbbra is eltökélt, hogy az ősz végéig meg tudnak egyezni. Novemberre újabb csúcstalálkozót tervez összehívni, ahol ez a megegyezés lesz a téma.

Sargentini-jelentés? Azon mindenki csak nevet

Orbán Viktortól végül megkérdezték, hogy várakozásai szerint szóba kerül-e a Sargentini-jelentés az ülésen. A miniszterelnök azt mondta: „azon mindenki csak nevet”.

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán !

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?