Ingyen utazásra jelentkezhetnek a 18 évesek

2018.11.29. 15:53

Az Európai Bizottság csütörtökön meghirdette a DiscoverEU második pályázati fordulóját. December 11-én délig nyújthatják be az ingyenes utazási igazolvány iránti jelentkezésüket azok a 18 éves fiatalok, akik jövő nyáron szeretnék felfedezni Európát. Közülük 12 ezret választanak majd ki.

Az első fordulóval 15 ezren (köztük 287 magyar) utazhatta be Európát 2018 júliusa és októbere között. „Nagyszerű látni, hogy ennyi fiatal él az új lehetőséggel, hogy felfedezze Európa kultúráját és hagyományait, megismerje Európa sokszínűségét, és új barátokat szerezzen, akikkel másként sosem lett volna lehetőségük megismerkedni. A sikeres első forduló megmutatta, hogy az utazáson a fiatalok önbizalmat szerezhetnek és képességeiket is fejleszthetik, például kezdeményezőkészségüket és idegennyelv-tudásukat” – nyilatkozta Navracsics Tibor ifjúságért is felelős uniós biztos.

A második fordulóra bárki pályázhat, aki 2000. január 1. és 2000. december 31. között született és az Európai Unió valamelyik tagországának állampolgára. Az érdeklődőknek az Európai Ifjúsági Portál magyarul is elérhető oldalán kell jelentkezniük, ahol regisztrálniuk kell, illetve utazási terveiket is meg kell osztaniuk.

Nagy volt a túljelentkezés

Az első forduló alapján érdemes számolni azzal, hogy jóval többen jelentkeznek, mint ahányan valóban elutazhatnak. Akkor több mint százezren indultak a 15 ezer helyért, azaz nagyjából hétből egy pályázó volt sikeres. A Magyarországnak fenntartott utazási igazolványoknál még keményebb volt a verseny: 3214-en próbálták megszerezni a 287 hely egyikét (ez körülbelül 1:11-es arány). A helyzet valószínűleg nem sokat fog javulni, amíg életbe nem lép a következő, 2021-2027-es költségvetési időszakra tervezett emelés – már ha ezt nem torpedózzák meg a tagállamok és/vagy az Európai Parlament, más célokra átcsoportosítva a pénzt.

A pályázókat az alapján választják ki, hogy milyen válaszokat adnak az öt feleletválasztós kvízkérdésre az európai kultúra és sokféleség, a fiatalokat megcélzó uniós ifjúsági kezdeményezések, valamint a közelgő európai parlamenti választások témájában, amelyekhez egy további kiegészítő kérdés is kapcsolódik majd a második fordulóhoz kapcsolódó témakörök egyikéből.

A sikeres jelentkezők 2019. április 15. és október 31. között utazhatnak legfeljebb 30 napot.

Az Európai Bizottság tájékoztatással és tippekkel segíti a speciális igényű jelentkezőket, és adott esetben viseli a különleges segítségnyújtással (például a kísérő személy vagy látássérült résztvevőt vezető kutya rendelkezésre állásával) kapcsolatban felmerült költségeket.

A kiválasztottak egyedül vagy legfeljebb ötfős, 18 éves fiatalokból álló csoportban utazhatnak, alapesetben vasúton. Minden egyes tagállam fiataljainak meghatározott számú utazási igazolvány áll rendelkezésre az adott ország népességének az Európai Unió teljes lakosságához viszonyított aránya alapján.

A DiscoverEU 2018 júniusában indult, költségvetése 12 millió eurót (közel 3,9 milliárd forintot) tesz ki. Az Európai Bizottság a következő hosszú távú, 2021–2027 közötti időszakra szóló költségvetés keretében 700 millió euró (226 milliárd forint) elkülönítését javasolta a DiscoverEU-ra. Ha az Európai Parlament és a Tanács jóváhagyja a javaslatot, 2021 és 2027 között további másfél millió 18 éves fiatal utazhat így.

Az EUrologus a program 2015-ös ötletétől kezdve foglalkozott a DiscoverEU-val, tavaly egy videóriportban foglalta össze, hogyan vált valóssággá:

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán!

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Bankszámla