Brüsszel megszabadult az Elios-ügytől

2019.02.14. 18:38 Módosítva: 2019.02.14. 23:02
A magyar adófizetőket sajnálja az EP egyik bizottsági elnöke, mert nekik kell kifizetni az Elios-ügy számláit. A pénzt eredetileg az Európai Bizottságnak kellett volna utalnia, ők nem akarták kommentálni, hogy nincs dolguk az üggyel, amelyet folyamatosan bíráltak.

„Ez egy bölcs döntés, amely az EU problémáját megoldja, de a magyar adófizetőkét nem” – ezt válaszolta az Indexnek Ingeborg Grassle, az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrzési Bizottságának elnöke, aki egyébként az Európai Néppárt politikusa. A német politikust arra kértük, reagáljon arra, hogy a magyar kormány az Elios-ügyben nem nyújt be számlát Brüsszelnek, vagyis az adott időszakban a miniszterelnök vejének érdekeltségében lévő cégnél felmerült 13 milliárd forintos kiadást a magyar költségvetés állja. Feltéve, ha egy esetleges nyomozás nem állapítja meg valakinek a büntetőjogi felelősségét. Kor ábban ugyanis az OLAF és a Grassle asszony vezette bizottság is arra jutott, hogy számos szabálytalanság történt, ami miatt az ügyben büntetőeljárást kellene lefolytatni.

Megkérdeztük az EU regionális alapokért felelős biztosát, Corina Cretut is, aki tavaly november végén egy parlamenti bizottsági meghallgatáson azt mondta: „Az Európai Bizottság részéről az Elios-ügy nincs és nem is lesz lezárva addig, amíg nem sikerült teljesen tisztázni ezt a kérdést, és amíg véglegesen meg nem állapítjuk, hogy szükség van-e pénzügyi korrekcióra.” Az EU-nak ilyen módon valóban nincs dolga a projekttel, pénzügyi korrekcióra sem lesz szükség, hiszen nincs kifizetési igény. A biztos hivatalából azt a választ kaptuk, hogy az ügy jelenlegi szakaszában nincs hozzáfűznivalójuk a témához.